Grende atbalsta obligātu mūzikas stundu atjaunošanu vidusskolās

foto gorod.lv
foto gorod.lv

Kultūras ministre Žaneta Jaunzeme-Grende (Nacionālā apvienība) atbalsta obligātu mūzikas stundu atjaunošanu vidusskolu mācību programmās, kas pašlaik vispārizglītojošajās skolās vidusskolēniem ir izvēles priekšmets.

Jaunzeme-Grende intervijā aģentūrai BNS norādīja, ka obligātas mūzikas stundas vidusskolās ir atbalstāmas, ja Latvija vēlas saglabāt kvalitatīvu dziesmu svētku kustību arī nākotnē.

"Dziesmu svētki ir iekļauti UNESCO mantojuma sarakstā kā cilvēces meistardarbs. Tas ir tas, ar ko mēs lepojamies, un mūsu 114 mūzikas skolas, mūzikas stundas un kori vispārizglītojošajās skolās ir šī procesa sastāvdaļa. Ja šī vērtība – dziesmu svētki – mums šķiet svarīga, tad par to vispār nav jābūt diskusijām," teica ministre, uzsverot, ka dziesmu svētku kā pasaules līmeņa kultūras mantojuma uzturēšanai jādara viss, lai dziesmu svētku kustībā iesaistītos visas paaudzes.

Tiesa, pie izglītības un zinātnes ministra Roberta Ķīļa kultūras ministre ar šādu iniciatīvu pagaidām vēl nav vērsusies.

"Pašlaik esmu pabeigusi vairākus ļoti lielus procesus – darbu pie Valsts kultūrkapitāla fonda stratēģijas, dziesmu svētku mērķdotācijām, operas, un nākamās divas lietas, pie kā es ķeršos klāt, būs kultūras nami un mūzikas skolas un dziesmu svētku procesa nodrošināšana, kur šie jautājumi parādīsies. Bet es negribētu skriet ratiem pa priekšu, jo šīs darba grupas vēl nav beigušas darbu. Mēs ar Ķīli jau esam runājuši par lasīšanas veicināšanu skolās un abu ministriju sadarbību šajā jomā. Esmu pārliecināta – kad mums būs šī mūzikas skolu stratēģija kā dziesmu svētku procesa sastāvdaļa, mēs iesim ar tieši tādiem priekšlikumiem pie Ķīļa arī par dziedāšanu skolās," sacīja Jaunzeme-Grende.

Jau vēstīts, ka pazīstamais kordiriģents Māris Sirmais paudis viedokli, ka kādreizējā izglītības ministra, tagadējā Eiropas Savienības komisāra Andra Piebalga lēmums 90.gadu sākumā likvidēt mūzikas stundas vidusskolās kā obligātu priekšmetu smagi iedragājis Latvijas koru kustību.

"Neviens nediskutē, piemēram, par sporta stundām. Man agrāk nepatika sports, bet man vienkārši bija jāiet uz tām nodarbībām un jāpilda normatīvi. Bet kāpēc mūzika pēkšņi ir kaut kāds izņēmums?" nesen intervijā Latvijas Radio sacīja Sirmais.


Написать комментарий