Mediķi brīdina: karstajā laikā Latgalē palielinājies čūsku sakostu cilvēku skaits 1

foto baltictravelcompany.com
foto baltictravelcompany.com

Saskaņā ar Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMPD) dienesta datiem, laika posmā no maija līdz jūlijam čūskas sakodušas 29 cilvēkus. Turklāt puse no negadījumiem tika reģistrēta jūlija mēnesī, un visvairāk čūsku sakostu cilvēku bija Latgalē.

Dienesta Komunikāciju nodaļas vadītāja Ilze Bukša pastāstīja, ka mūsu valsts teritorijā mīt tikai viena indīga čūska – odze, odzes inde dažu minūšu laikā var izraisīt organisma smagu alerģisku reakciju, apdraudot cilvēka veselību un pat dzīvību.

Turklāt pastāv iespēja sastapt odzi ne tikai lasot sēnes vai ogas mežā vai purvā, bet pat savas mājas un dārza teritorijās. Parasti čūskas izvairās no kontaktiem ar cilvēkiem un pirmās neuzbrūk. Bieži vien cilvēki paši rīkojas neapdomīgi un provocē dzīvnieku.

Sakarā ar ogu un sēņu sezonu mediķi brīdina par nepieciešamību ievērot drošības noteikumus, sastapot indīgu čūsku. Ejot mežā, jābūt piemērotiem apaviem – obligāti jāvelk zābaki un vilnas zeķes. Nav ieteicams pastaigāties pa pļavu basām kājām, jo sakost var ne tikai čūskas, bet arī ērces, bites un lapsenes. Ja esat pamanījuši čūsku, netuvojieties tai ar nolūku labāk apskatīt, jo čūskas kož tikai tad, ja jūtas apdraudētas.

Jāuzmanās arī esot piemājas dārzos, jo siltā laikā odzes kļūst aktīvākas un nereti aizlīst tālu no ierastajām dzīvesvietām – mitrajām vietām mežā un zem akmeņiem.

Pagājušajā nedēļā Preiļu novadā čūska iekoda sievietei, kura savā dārzā ravēja puķes. Vēl vienam Latgales reģiona iedzīvotājam čūska iekoda, kad viņš pagalmā skaldīja malku. No odzes kodiena Rēzeknes novadā cieta arī 11 gadus veca meitene, kura palīdzēja novākt sienu.

Pēc čūskas kodiena uzreiz parādās pietūkums. Smagākajā gadījumā cietušajam var rasties elpas trūkums, slikta dūša, vemšana, caureja, kodiena vietā āda kļūst zili violeta. Šajā gadījumā nekavējoties jāizsauc Neatliekamā medicīniskā palīdzība (tālr.113). Cietušajam jādzer pēc iespējas vairāk ūdens un jācenšas nekustēties līdz ārstu atbraukšanai.

Ieteicams čūskas sakostu roku vai kāju novietot augstāk par pārējo ķermeņa daļu, uz koduma vietas var uzlikt kaut ko aukstu, lai mazinātu niezi un asinsvadu sašaurināšanos.
Nekādā gadījumā nedrīkst likt žņaugu vai pārsējus, sūkt indi no kodiena vietas vai piededzināt to. Cietušajam nav ieteicams lietot medikamentus, jo nav zināms, kā zāles varētu reaģēt ar čūskas indi.


Написать комментарий

ārstu atbrukšana :)