Ugandā uzliesmojis Ebola vīruss

foto winnipegfreepress.com
foto winnipegfreepress.com

Pēc nāvējošā Ebola vīrusa uzliesmojuma Ugandā valsts prezidents Joveri Museveni aicinājis cilvēkus izvairīties no savstarpējiem fiziskiem kontaktiem, pirmdien vēsta raidsabiedrība BBC.

Šis nāvējošais vīruss triju nedēļu laikā paņēmis jau 14 cilvēku dzīvību, viens cilvēks miris Kampalā, speciālizlaidumā vietējā televīzijā paziņojis valsts prezidents. Vīruss sākotnēji uzliesmojis Ugandas rietumos.

Ebola vīruss ir viena no lipīgākajām slimībām pasaule. Slimība izplatās fiziska kontakta ceļā, un nereti, 90% gadījumu, tā cilvēkam beidzas ar nāvi.

Prezidents paziņojis, ka veselības organizāciju pārstāvji cenšas apzināt tos cilvēkus, kuri kontaktējušies ar slimniekiem, lai viņus izolētu, ievietojot karantīnā.

Museveni uzrunā valsts iedzīvotājiem paziņojis, ka cilvēkiem šīs slimības uzliesmojuma laikā jāizvairās no rokasspiedieniem, nedrīkst skūpstīties un nodarboties ar seksu, kā arī jāizvairās no cita veida fiziskiem kontaktiem. Viņš uzrunājis slimnieku ģimenes, aicinot neapglabāt nevienu savu tuvinieku, kurš miris Ebola vīrusa dēļ, bet par viņu paziņot speciālajiem dienestiem. "Veselības speciālisti zinās, kā to [apbedīt] pareizi izdarīt, lai vīruss neizplatās," sacījis prezidents.

"Lai jums veicas, un lai Dieva mierā dus tie, kuru dzīvības slimība paņēmusi," uzrunu nobeidzis prezidents.

Ebola vīrusu pārnēsā ar ķermeņa šķidrumiem. Saslimušos moka nelabums, vemšana, iekšējā asiņošana, un pirms nāves pārstāj darboties vairāki iekšējie orgāni. Ebolas vīruss savu nosaukumu ir guvis no upes Kongo Demokrātiskajā Republikā, kur tas 1976.gadā tika atklāts un kur epidēmijas laikā 1995.gadā bojā gāja vairāk nekā 250 cilvēki.


Написать комментарий