Aptur Sīrijas dalību Islāma valstu sadarbības organizācijā

foto aljunnah.com
foto aljunnah.com

Islāma valstu sadarbības organizācija ir apturējusi Sīrijas dalību tajā, ceturtdien paziņoja Islāma valstu sadarbības organizācijas ģenerālsekretārs Ekmeledins Ihsanolu.

Par Sīrijas dalības apturēšanu tika paziņots, noslēdzoties šīs organizācijas samitam, kurš otrdien un trešdien notika Saūda Arābijas svētajā pilsētā Mekā.

Publicētajā paziņojumā teikts, ka samita dalībnieki vienojušies par "nepieciešamību nekavējoties izbeigt vardarbības aktus Sīrijā un apturēt šīs valsts dalību Islāma valstu sadarbības organizācijā".

Samita noslēguma paziņojumā arī tika pieminētas "dziļas bažas par Sīrijas tautas pārciestajiem slaktiņiem un necilvēcīgajiem [vardarbības] aktiem".

Ihsanolu preses konferencē sacīja, ka šis lēmums ir "spēcīga musulmaņu pasaules vēsts Sīrijas režīmam". "Šī pasaule vairs nevar pieņemt režīmu, kurš slepkavo savu tautu, izmantojot lidmašīnas, tankus un smago artilēriju," viņš piebilda.

Šis lēmums "arī ir vēsts starptautiskajai sabiedrībai, ka musulmaņu pasaule atbalsta mierīgu risinājumu [Sīrijā], grib asinsizliešanas izbeigšanu un atsakās ļaut šai problēmai deģenerēties par reliģisku konfliktu un izplatīties plašākā reģionā", sacīja Ihsanolu.

Islāma valstu ārlietu ministri pirmdien ieteica apturēt Sīrijas dalību Islāma valstu sadarbības organizācijā, kurā ir 57 dalībvalstis. Ministri pieņēma ieteikumu ar absolūtu balsu vairākumu, tikai Irānas un Alžīrijas ārlietu ministriem balsojot pret. Sīrijas dalības apturēšanas mērķis ir Sīrijas prezidenta Bašara al Asada režīma tālāka izolācija.

Arābu līga jau pērn apturēja Sīrijas dalību šajā organizācijā, protestējot pret Sīrijas valdības lietoto vardarbību pret saviem pilsoņiem nemieru apspiešanai.

Sīrijā kopš pagājušā gada marta notiek nemieri pret prezidenta Bašara al Asada režīmu, kas izvērtušies plašā vardarbībā starp nemierniekiem un valdības spēkiem. Atbilstoši nevalstiskās organizācijas " Sīrijas Cilvēktiesību observatorija" datiem šajos nemieros gājuši bojā vairāk nekā 23 tūkstoši cilvēku, galvenokārt civiliedzīvotāji.


Написать комментарий