Latvija starptautisko aizdevumu varētu atmaksāt ātrāk

foto dienas mediji
foto dienas mediji

Latvija starptautisko aizdevumu varētu atmaksāt ātrāk, šorīt LNT raidījumā ''900 sekundes'' teica finanšu ministrs Andris Vilks.

Pēc iekšzemes kopprodukta apjoma esam sasnieguši 2007.gada līmeni, un jau nākamgad to pārsniegsim, teica Vilks. Līdz ar to starptautiskā aizdevuma daļas varētu sākt atmaksāt ātrāk.

Uz jautājumu, vai tas nozīmētu zemākus procentu maksājumus, ministrs atbildēja, ka tas dotu pozitīvu signālu kredītreitingu aģentūrām, kā arī nevajadzētu Valsts kasē turēt naudas rezerves.

Jau rakstīts, ka par finanšu atbalsta sniegšanu Latvijai 7,5 miljardu eiro (5,25 miljardu latu) apmērā 2008.gada decembra beigās vienojās Eiropas Komisija, Starptautiskais valūtas fonds (SVF), Pasaules Banka, Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka un vairākas Eiropas Savienības dalībvalstis.

No starptautiskajā aizdevuma programmā pieejamajiem 7,5 miljardiem eiro Latvija izmantojusi 4,4 miljardus eiro (3,08 miljardus latu). Aizdevumu Latvijai būs jāsāk atmaksāt 2013.gadā, SVF atmaksājot 237,2 miljonus latu, bet pēdējais maksājums - 140,6 miljoni latu -, pēc esošā grafika, 2025.gadā jāatmaksā EK.

Latvija tā arī neizmantoja iespēju saņemt Ziemeļvalstu - Dānijas, Zviedrijas, Somijas un Norvēģijas, Igaunijas - piedāvātos 1,9 miljardus eiro (1,33 miljonus latu), kā arī Čehijas un Polijas piedāvātos 300 miljonus eiro (210 miljonus latu).


Написать комментарий