G7 aicina naftas ražotājvalstis palielināt izlaidi, lai mazinātu riskus pasaules ekonomikai

foto delfi.lv
foto delfi.lv

Septiņas pasaules rūpnieciski attīstītākās valstis G7 otrdien aicināja naftas ražotājus palielināt naftas ieguvi, norādot, ka lielāka naftas cena rada "ievērojamus riskus" pasaules ekonomikai.

Pavājinoties lielākajām ekonomikām un saspīlējumam saistībā ar Irānu radot bažas lielākajiem naftas importētājiem, ASV, Francijas, Itālijas, Japānas, Kanādas, Lielbritānijas un Vācijas finanšu ministri arī netieši norādīja uz gatavību virzīt stratēģisko naftas rezervju samazināšanu, lai novērstu tirgus sašaurināšanos.

"Pašreizējais naftas cenu pieaugums atspoguļo ģeopolitiskas bažas un konkrētu piegāžu pārtraukumus," teikts G7 finanšu ministru kopīgajā paziņojumā, kurā valstīm, kur notiek naftas ieguve, pausts aicinājums palielināt naftas ieguvi.

ASV Finanšu ministrijas izplatītajā paziņojumā pausts atbalsts Saūda Arābijas G20 samitā jūnijā paustajai gatavībai mobilizēt brīvās jaudas, lai nodrošinātu, ka piegādes tirgū ir atbilstošas.

Vienlaikus paziņojumā norādīts uz pasaules rūpnieciski attīstītāko valstu gatavību samazināts stratēģiskās naftas rezerves, lai mazinātu naftas cenu pieauguma radīto spiedienu.

"Esam gatavi aicināt Starptautisko Enerģētikas aģentūru (IEA) veikt nepieciešamās darbības, lai nodrošinātu, ka tirgus ir pilnībā un laikus apgādāts," norādīja septiņu valstu ministri, uzsverot, ka enerģētikas tirgiem jābūt "labi funkcionējošiem un caurskatāmiem".

G7 finanšu ministru paziņojums izplatīts četras dienas pēc tam, kad izdevums "Petroleum Economist" vēstīja, ka IEA, kas pārstāv naftas patērētājvalstu intereses, atbalsta ideju par stratēģisko naftas rezervju samazināšanu septembrī.

Iepriekš Vašingtona bija paudusi gatavību, ka ASV vienas pašas varētu samazināt krājumus.

"Piegāžu samazinājums no sankciju skartās Irānas tiks izmantots, lai attaisnotu šādu soli," norādīja izdevums, piebilstot, ka no rezervēm tirgū varētu nonākt tikpat vai pat vairāk kā pērn tirgū no rezervēm nonākušie 60 miljoni barelu naftas.

Saspīlējumu naftas tirgū un naftas cenu pieaugumu radījušas Rietumu noteiktās sankcijas pret Irānu saistībā ar tās attīstīto kodolprogrammu. Pieaug bažas, ka Izraēla varētu īstenot militāru uzbrukumu Irānai. Tajā varētu piedalīties arī ASV.

Neskatoties uz pieaugumu, naftas cenas pasaulē joprojām ir apmēram par 13% zemākas nekā pēdējā gada laikā pieredzētie 110,65 ASV dolāri par barelu.

Ņujorkas biržas elektroniskajā tirdzniecībā WTI markas jēlnaftas cena otrdien sasniedza 96,33 ASV dolārus par barelu, kas ir mazāk nekā 2008.gada jūlijā sasniegtā visu laiku augstākā cena 145 dolāri par barelu. Jūnijā WTI markas jēlnafta barelā maksāja 77 dolārus.

Londonas biržas elektroniskajā tirdzniecībā "Brent" markas jēlnaftas cena otrdien bija 112,58 dolāri par barelu. Jūnijā "Brent" markas jēlnaftas cena bija vien 89 dolāri par barelu, bet 2008.gada jūlijā - 147 dolāri par barelu.


Темы: , , , , ,
Написать комментарий