Zādzību Roterdamas muzejā saista ar kokaīna kontrabandu

foto youropi.com
foto youropi.com

Muzeju drošības konsultants Toms Kremerss paudis uzskatu, ka zādzībai no Roterdamas muzeja ir kāda saistība ar Beļģijā aizturētu banānu kravu, kurā bijis paslēpts kokaīns. Šo informāciju Kremerss ieguvis no kāda augstu stāvoša policijas pārstāvja, vēsta ārvalstu mediji.

To, kāda veida saistība varētu būt starp šiem diviem notikumiem, Kremerss neprecizēja, taču pavēstīja, ka narkotiku un zagtu gleznu tirgotājiem esot daudz kas kopīgs. ”20 darba gados esmu redzējis ne vienu vien apstiprinājumu tam, ka narkotikas un zagti mākslas darbi tiek pārvadāti pa vieniem un tiem pašiem kanāliem," teicis Kremerss. 

Savu informācijas avotu eksperts neatklāja, nenorādot arī to, kuras valsts pārstāvis viņš ir. Zināms esot vien tas, ka policists, kurš informējis Kremersu, nav ne Nīderlandes, ne Beļģijas pilsonis.

Banānu krava, kurā bija paslēpts kokaīns, tika konfiscēta 12.oktobrī, sadarbojoties Beļģijas un Nīderlandes policistiem. Krava tika atklāta Antverpenes ostā uz kuģa, kas no Ekvadoras Nīderlandē nogādāja banānu kravu. Neviens no kuģa ekipāžas netika aizturēts Antverpenē, bet gan Roterdamā - vietā, kur bija jānonāk kravai.

Aizdomās par kokaīna kontrabandu kopumā aizturēti pieci cilvēki, tomēr aizdomās turamo Roterdamas muzeja zādzības lietā policijai pagaidām nav.

Jau vēstīts, ka no "Kunsthal" naktī uz 16. oktobri nozagti miljonus vērti 19. un 20. gadsimta modernistu darbi, to vidū Pablo Pikaso, Kloda Monē, Anrī Matisa un citu mākslinieku darbi. Nīderlandes policija medijiem atklājusi, ka kopā nozagtas septiņas gleznas, raksta ārvalstu prese.

Nozagta Pablo Pikaso glezna "Arlekīna galva" (attēlā), Kloda Monē "Vaterlo tilts" un "Čaringkrosas tilts", Anrī Matisa "Lasītāja baltā un dzeltenā", Lusjēna Freida "Sieviete ar aizvērtām acīm", Pola Gogēna "Sieviete pie atvērta loga" un 19. gadsimta holandiešu mākslinieka Meiera de Haana pašportrets.

Šī zādzība tiek uzskatīta par vienu no pēdējos gados vērienīgākajām. Iepriekšējā skaļā zādzība notikusi šī gada janvārī no Atēnu Nacionālās mākslas galerijas, no kuras nolaupīja Pikaso gleznu un Pīta Mondriāna darbu.

"Kunsthal" mākslas muzeja ēku projektējis arhitekts Rems Kolhass. Muzejam nav savas pastāvīgās kolekcijas un ekspozīciju. 7.oktobrī muzejā tika atklāta izstāde "Avant-gardes", kurā eksponēti darbi no "Triton Foundation" privātkolekcijas. Muzeja divdesmitajai jubilejai veltītajā izstādē aplūkojami ap 150 izcilo 19. un 20. gadsimta meistaru darbi.


Написать комментарий