Kaunatas vidusskola iesaistās „Comenius” projektā

foto rezeknesnovads.lv
foto rezeknesnovads.lv

No 1.septembra Kaunatas vidusskola uzsākusi darbu starptautiskajā skolu sadarbības programmā „Comenius”, īstenojot projektu  „Tava Eiropa – demokrātiska veidošana un dalīšana” (Your Europe-democratic shaping and sharing), informē Rēzeknes novada pašvaldība.

Līdzās Kaunatas vidusskolai, kas pārstāv Latviju, projektā  piedalās vēl septiņas valstis: Vācija (koordinatorskola), Ungārija, Itālija, Bulgārija, Rumānija, Grieķija un Igaunija. Projekta mērķis ir kopīga darbošanās, lai apzinātos Eiropas sabiedrības multikulturālo aspektu, tās vienotās saknes un saites, lai izprastu Eiropas vēsturisko attīstību un tendences, sekmējot skolēnu un viņu ģimeņu kultūru dažādību izpratni. Projekta laikā arī paredzēts realizēt inovatīvas aktivitātes skolās un sabiedrībā, lai izpētītu vēsturi un salīdzinot to ar tagadni.

Dalībvalstu skolas sadarbosies, lai:

iepazītu dažādās nacionālās un reģionālās situācijas vēsturiskajā-etniskajā-sociālajā aspektā, lai atklātu dažādo un līdzīgo eiropeiskajā izcelsmē attiecībā uz demokrātisko un vēsturisko pusi, salīdzinot Eiropas pagātni un tagadni;

skatītu katru skolu kā vietu, kur skolēni var sevi atpazīt kā Eiropas pilsoņus caur notikumu un kultūras mantojuma liecību atklāšanu;

sekmētu sadarbību starp partnerskolām, iesaistot visus skolēnus un pilsoņus aktivitātēs, ar kuru palīdzību pētīt un atklāt vienotās Eiropas dažādos aspektus;

sekmētu pilsoniskuma izglītību, iepazīstot dažādos likumu veidus un kodus eiropeiskajā vēsturē, salīdzinot tos ar mūsdienu Eiropas institūcijām.

Pateicoties kopīgām darba metodēm un realizētajām aktivitātēm, partnerskolas atklās Eiropas sociālās dzīves un demokrātijas pamatus, motivējot skolēnus labāk apzināties savu kultūru un piederību pie vienotas nācijas.

Projektā piedalās 10.-12.klašu skolēni. Projekta realizāciju nodrošina pedagogu darba grupa, taču tas nenozīmē to, ka tikai viņiem ir iespēja darboties projektā. Bez visas skolas atbalsta, kā arī bez Kaunatas pagasta pārvaldes palīdzības un atbalsta nebūtu iespējama sekmīga projekta norise. Projekts ilgs divus gadus. Tā laikā notiks dažādas aktivitātes, tostarp, projekta mājas lapas un avīzes izveide, valstu parlamentu apmeklējumi un parlamenta darbības simulācijas spēle, intervijas ar skolēniem un skolotājiem, kā arī skolotāju un skolēnu mobilitātes (braucieni) uz partnerskolām, lai nodrošinātu informācijas apmaiņu. Šo braucienu laikā Kaunatas vidusskolas skolotāji un skolēni prezentēs mobilitāšu starplaikā paveikto, kā arī iepazīs citu partnerskolu pieredzi, dalīsies iespaidos un izvērtēs savu un citu darbu.

Jāpiebilst, ka šajā mācību gadā jau ir notikusi pirmā skolotāju mobilitāte – brauciens uz Ungāriju, kur Kaunatas vidusskolu pārstāvēja trīs pedagogi: skolas direktore S.Brokāne (projekta vadītāja), A.Klismete (projekta satura koordinatore) un J.Klismets (prezentācijas par Kaunatas vidusskolu autors). Projekta sanāksmes laikā  Budapeštas ģimnāzijā  katra partnerskola sniedza ieskatu savas valsts, novada, pagasta un skolas dzīvē, kā arī piedalījās mācību stundās un dalījās pieredzē. Tikšanās laikā tika sadalīti pienākumi starp partnerskolām un izveidots kopīgas darbošanās plāns. Projekta dalībniekiem bija arī iespēja apskatīt Budapeštas un Ungārijas ievērojamākās vietas un iepazīt valsts vēsturi. Projekta sanāksmes galvenais nopelns ir draudzīgu attiecību nodibināšana starp sanāksmes dalībniekiem, kas ir svarīgs pamats sekmīgai darbībai nākotnē.


Написать комментарий