Gorod.lv aptauja: Lielāka daļa lasītāju izjūt diskomfortu pēc pulksteņa rādītāju pagriešanas

foto ehow.com
foto ehow.com

Trešo dienu mūsu valsts iedzīvotāji dzīvo pēc ziemas laika, aizmiegot un pamostoties stundu vēlāk. Gan parasto iedzīvotāju, gan ekspertu un zinātnieku attieksme pret pulksteņa rādītāju pagriešanu nav viennozīmīga, un ilgus gadus sabiedrībā tiek apspriesti tās plusi un mīnusi.

Ekonomisti apgalvo, ka laiks ir nauda, pieminot gaiša diennakts laika izmantošanas ekonomisko efektu. Savukārt mediķi uzskata, ka pulksteņa rādītāju pagriešana bieži vien negatīvi ietekmē cilvēka veselību.

Portāls Gorod.lv uzdeva saviem lasītājiem jautājumu, vai viņi uzskata par pareizu pulksteņa rādītāju pagriešanu divreiz gadā.
Aptaujas dati liecina, ka 68% respondentu pāreja uz ziemas vai vasaras laiku sagādā pastāvīgu diskomfortu. 16% aptaujāto attiecas pret to mierīgi, uzskatot, ka tas ir pareizi. 15% respondentu atzinās, ka ir vienaldzīgi pret pulksteņa rādītāju pagriešanu.

Mūsu valstī pulksteņa rādītāji tiek pagriezti divreiz gadā jau aptuveni 30 gadus. Latvijas Ekonomikas ministrija ir pārliecināta, ka tas pozitīvi ietekmē vairākas tautsaimniecības nozares – transporta, komunikāciju, rūpniecības nozari. Mediķi uzskata, ka pulksteņa rādītāju pagriešana ir papildus stress cilvēka organismam, jo tā izraisa bezmiegu, miega traucējumus, kopējā veselības stāvokļa pasliktināšanos. Pierādīts, ka pulksteņa rādītāju pagriešana it īpaši ietekmē mazus bērnus un vecus cilvēkus. Kā arī bīstamā situācija nonāk cilvēki, kuri lieto zāles noteiktā laikā.

Daudzas valstis ir atteikušās no pulksteņa rādītāju pagriešanas. Piemēra, Krievija jau otro gadu dzīvo pēc „vasaras” laika, taču tas arī nav labākais variants – pārejas uz ziemas laiku atcelšanas dēļ cilvēki neizguļas un jūt nogurumu.


Написать комментарий