Šogad 29.jūlijā Talsu novada Sabilē vakara pusē plosījās spēcīga vētra. Rezultātā Sabilē dzīvojamajām mājām Rīgas ielā 32 un Rīgas ielā 36, kas atrodas dabas parka ”Abavas senlejas” teritorijā, tika bojāti jumti.

Mājai Rīgas ielā 32 vētra pilnīgi norāva jumta segumu, bojāja skursteņus, skārda jumtam gāžoties, tika bojāta jumta mūra karnīze un notekrenes, nolauzts dekoratīvais mūra tornītis, bojātas logu eņģes un plīsuši stikli. Ēkai Rīgas ielā 36 vētras laikā tika atrauts ēkas jumta segums.

Abas cietušās mājas apsaimnieko Talsu novada pašvaldības aģentūra ”Sabile”. Lielākā daļa cietušo māju iedzīvotāju ir pensionāri un arī pārējo iedzīvotāju finansiālā situācija nav tāda, lai par saviem līdzekļiem varētu nekavējoties atjaunot mājām jumtus. Saskaņā ar tāmi vienai ēkai jumta seguma atjaunošanai nepieciešami 21 603,21 lats, bet otrajai - 10 293,98 lati.

Lai kompensētu vētras radītos zaudējumus dzīvojamām mājām Sabilē Rīgas ielā 32 un Rīgas ielā 36, Talsu pašvaldībai piešķirs palīdzību, kas nepārsniedz 15 949 latus, lai segtu 50 procentu no izdevumiem.

Savukārt Daugavpilij no līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem piešķirs 34 177 latus, lai kompensētu 30.jūlijā notikušās vētras seku likvidācijas izmaksas. Vētra vasarā nolauza un ar saknēm izgāza vairāk 100 kokus, postīja jumtus un žogus.

Vētras laikā radīto postījumu novēršanai pilsētai ir nepieciešami 56 743 lati, no kuriem Daugavpils pilsētas pašvaldība apņemas nodrošināt līdzfinansējumu 10 534 lati.