TV: prezidents kritizē lielās māmiņu algas; savu pensiju sauc par pelnītu

foto Saeimas kanceleja
foto Saeimas kanceleja

Būtu nepieciešams izskaust lielās māmiņu algas un bezdarbnieku pabalstus, TV3 raidījumam ”Nekā personīga” svētdien sacījis Valsts prezidents Andris Bērziņš, kurš gan savu lielo pensiju nodēvēja par pelnītu.

Prezidents atzinis - nav taisnīgi, ka vecāku pabalsta jeb tā sauktās māmiņas vai tēva algas un arī bezdarbnieku pabalsta izmaksai nav noteikti pietiekami stingri griesti. Piemēram, kāds Latvijas Bankas darbinieks pērn tēta algā saņēma 55 tūkstošus latu. Bērziņš uzskata, ka tā nedrīkst palikt. ”Mums šis ir jāizvērtē precīzi – kam pienākas un kam nepienākas. Un tiem, kas saņem šīs te milzīgās atšķirības (..) nu, tas ir pilnīgi demoralizējoši un ilgtermiņā ļoti bīstami no sabiedrības saskaņas viedokļa,” sacīja Bērziņš.

Prezidents bilda, ka ir muļķīgi tērēt tik lielas summas, jo šo naudu varētu iztērēt lietderīgāk. ”Tas ir vienkārši muļķīgi, ka mēs iztērējam, mēs tērējam tos līdzekļus, kas būtu izlietojami daudz efektīgāk,” teica Bērziņš.

Jautāts, vai viņš šajā gadījumā neredz līdzību ar savu pensiju, prezidents īsti nepiekrita. ”Es savā laikā ilgu laiku nomaksāju visu, kas pienācās. Tad varbūt nebija arī godīgi man strādāt vispār?” bilda valsts galva. ”Vai tad tāpēc, ka es rīkojos atbilstoši likumdošanai un pēc mana uzskata loģiski, bet, cenšoties darīt visu, kas manos spēkos, tas ir pārmetums? Tā to var saprast,” retoriski jautāja Bērziņš, bilstot, ka ar samaksātajiem nodokļiem ir nopelnījis savu pensiju.

Raidījums atgādina - spriežot pēc valsts amatpersonu deklarācijām, prezidents mēnesī saņem virs četriem tūkstošiem latu lielu pensiju, gadā tie ir 55 tūkstoši, un deklarācijās ziņas par to parādās no 2007.gada. Raidījums klāsta, ka Bērziņš jau 2011.gadā savas iemaksas sociālajā budžetā bija atpelnījis un kopš tā laika līdz prezidentu uztur visi nodokļu maksātāji.

”Un es tiešām nekaunos par to, ka man tā pensija ir tāda! Man, tu brauc, kur gribi, visur tās tantes prasa to ja,” par savu pensiju sacīja Bērziņš.


Написать комментарий