Mursi norīko armiju uzturēt kārtību valstī

foto  UPI/Karem Ahmad
foto UPI/Karem Ahmad

Ēģiptes prezidents Mohameds Mursi ir izdevis rīkojumu armijai nodrošināt kārtību un aizsargāt valsts institūcijas, gatavojoties 15. decembra referendumam par konstitūciju, vēsta raidsabiedrība BBC.

Pieaugot spriedzei sabiedrībā, armijai uzdots nodrošināt kārtību valstī līdz referenduma rezultātu paziņošanai. Rīkojums vieš bažas, ka Ēģiptē atkal var atgriezties militārā pārvalde, kas jau darbojās valstī pēc ilggadējā prezidenta Hosni Mubaraka gāšanas 2011. gadā.

Armija ir uzbūvējusi betona nocietinājumus pie prezidenta pils Kairā, kur pēdējās dienās notika protesti un demonstrantu sadursmes.

Mursi centās mazināt pēdējās nedēļās valstī radušos spriedzi, sestdien atceļot novembrī pieņemto dekrētu par savu pilnvaru paplašināšanu, kurš bija izraisījis plašus protestus, kā arī prezidenta atbalstītāju un pretinieku sadursmes. Tomēr joprojām ir spēkā 15. decembrī paredzētais referendums par jaunās konstitūcijas projektu.

Par spīti Mursi dekrēta anulēšanai, opozīcijas līderi aicina atbalstītājus uz protestiem otrdien, viņi norāda, ka konstitūcijas projektu izstrādā komisija, kurā dominē Mursi sabiedrotie islāmisti. Pretpasākumus sola rīkot arī islāmistu organizācijas, viešot bažas par jaunu sadursmju iespējamību Kairas ielās.

Opozīcijas „Valsts glābšanas fronte” norāda, ka neatbalsta konstitūcijas projektu, jo tas „nepārstāv Ēģiptes tautu”. „Mēs noraidām referendumu, kas noteikti izraisīs lielāku sašķelšanos un dumpi,” BBC citē opozīcijas pārstāvi Samehu Ašouru.

Jau vēstīts, ka sestdien Mursi atcēla savu konstitucionālo dekrētu, reaģējot uz armijas ultimatīvo prasību prezidentam un opozīcijai sākt sarunas. Mursi 22.novembrī izdotais konstitucionālais dekrēts paplašināja prezidenta pilnvaras un pasargāja ikvienu viņa lēmumu no pārsūdzēšanas tiesā. Opozīcija ir nosodījusi šo dekrētu kā diktatorisku "varas sagrābšanu", bet Mursi bija raksturojis to kā nepieciešamu pasākumu revolūcijas un reformu aizsardzībai.

15.decembrī paredzētais referendums par jaunās konstitūcijas projektu tomēr notiks, jo konstitūcija neļaujot prezidentam atteikties no šī referenduma rīkošanas šajā datumā.

Galvenais opozīcijas grupējums "Nacionālās glābšanas fronte" paziņoja, ka ir gatavs "nopietnam un objektīvam dialogam", kad Mursi izpildīs tā prasības atcelt gan konstitucionālo dekrētu, gan referendumu par konstitūcijas projektu.

Kopš Mursi dekrēta izdošanas Ēģiptē sākās vardarbīgi protesti un pretēju uzskatu paudēju sadursmes. Opozīcijas un Mursi atbalstītāju sadursmēs pagājušajā ceturtdienā pie prezidenta pils Kairā gāja bojā pieci cilvēki, bet vairāki simti bija ievainoti. Pēc tam pils aizsargāšanā tika iesaistīta armija, kas ievada pilsētas centrā tankus un norobežoja teritoriju ap pili.


Написать комментарий