Piparkūkas labprātāk pērk nekā cep

foto imk.lv
foto imk.lv

Jau vairākas nedēļas veikalu plauktos piparkūkām atvēlēta galvenā vieta – sveramās kārdinoši smaržo, bet fasētās vilina ar košo iepakojumu.

Lai gan mīkla ir aptuveni divas reizes lētāka nekā piparkūkas, pircēji lielākoties priekšroku dod jau gataviem cepumiem – kraukšķīgām piparkūkām, piparkūkām ar medu un marcipānu, piparkūkām komplektā ar ābolu–brūkleņu mērci.

Pārlūkojot Maxima, Rimi, Iki, Elvi, Mego, Prisma, Santa Barbara veikalu plauktus Rīgā, Neatkarīgā secināja, ka piparkūku cenas veikalos šogad svārstās no 2,39 latiem līdz 10,47 latiem kilogramā. Piparkūku figūriņas maksā no 0,30 līdz 3,67 latiem gabalā, savukārt piparkūku mīklu iespējams iegādāties no 1,15 līdz 6,22 latiem kilogramā.

«Lielākajai daļai piparkūku šogad cenas salīdzinājumā ar 2011. gadu vispār nav mainījušās,» Neatkarīgajai atzīst Maxima Latvija preses sekretārs Ivars Andiņš. To apgalvo arī citi tirgotāji.

Maxima sortimentā pircējiem šoziem pieejams īpaši plašs piedāvājums – 43 piparkūku veidi. No tām Latvijā ražotas 37, bet Igaunijā – 6. Šīs piparkūkas piedāvā 12 Latvijas ražotāji un divi ražotāji no Igaunijas. Analizējot decembra pirmās 12 dienas salīdzinājumā ar to pašu laika periodu 2011. gadā, pārdošanas apjoms piparkūkām ir pieaudzis par 4 procentiem, bet piparkūku mīklai – par 12 procentiem.

Elvi franšīzes turētājas – SIA Pārtikas tirdzniecības apvienība komercdirektore Laila Vārtukapteine Neatkarīgajai atzīst, ka Elvi veikalos šobrīd pieejamas aptuveni 70 dažādu veidu gatavās piparkūkas, no kurām pieprasītākās ir Laimas, Latvijas pārtikas ražotāja un Floras ražotās. Savukārt piparkūku mīklu izvēlē ir ap 35 dažādi veidi – populārākās ir pašu Elvi konditoru ražotās, kā arī Floras ražojumi.

«Elvi pircēji šobrīd jau ļoti aktīvi pērk gan piparkūkas, gan mīklu un dažādas garšvielas un preces, lai paši pagatavotu piparkūku mīklu mājas apstākļos. Decembra pirmajā dekādē pieprasījums pēc gatavām piparkūkām bijis par 45%, bet pēc piparkūku mīklas par 33% lielāks nekā attiecīgajā periodā pērn,» stāsta L. Vārtukapteine.

Rimi veikalos pieejamas vairāk nekā 20 dažādu veidu fasētās un sveramās piparkūkas. Pēc SIA Rimi Latvia vecākās sabiedrisko attiecību speciālistes Lauras Podskočijas Neatkarīgajai stāstītā, pieprasījums pēc piparkūkām pēdējo nedēļu laikā pieaudzis divkārt un, kā jau ierasts, noteikti vēl palielināsies, tuvojoties gada vissirsnīgākajiem svētkiem – Ziemassvētkiem. Arī Iki veikalos šī gada decembra pirmajās divās nedēļās iepirkuma grozos piparkūkas gulst par 35 procentiem vairāk nekā pērn.

Piparkūkām ar medu un marcipānu šā gada decembra pirmajās divās nedēļās salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pērn pieprasījums pieaudzis pat par 300 procentiem, atzina SIA Palink mārketinga vadītājs Raimonds Janševskis.

Tirgotāji secinājuši: pat neraugoties uz plašo piparkūku mīklas piedāvājumu, pircēji priekšroku dod gataviem cepumiem.

Iki pārdošanas dati liecina, ka piparkūkas pērk pat par 91 procentu vairāk nekā piparkūku mīklu. «Taču iespējams, ka šī attiecība var mainīties, tuvojoties svētkiem, jo tieši pirmssvētku dienas ir tās, kad iedzīvotāji izvēlas ģimenes lokā paši gatavot svētku maltīti, tajā skaitā cept piparkūkas,» teic R. Janševskis.

***

Piparkūku cena veikalos

Piparkūkas 2,39–10,47 Ls/kg

Piparkūku figūriņas 0,30–3,67 Ls/gab.

Piparkūku mīkla 1,15–6,22 Ls/kg

Izejvielu sadārdzināšanās piparkūku cenu nav būtiski ietekmējusi.

Analizējot decembra pirmās 12 dienas salīdzinājumā ar to pašu laika periodu pērn, pārdošanas apjoms piparkūkām pieaudzis par 4 procentiem, piparkūku mīklai – par 12 procentiem.


Темы: , , ,
Написать комментарий