No dzīvokļa izlikts vīrietis nosalst līdz nāvei autobusa pieturā

foto ehow.com
foto ehow.com

Kurzemes pusē, Alsungas novadā, šonedēļ autobusa pieturā atrasts līdz nāvei nosalis vīrietis. Sava dzīvesveida dēļ viņš mitinājies turpat netālu esošā graustā.

Neviens nezina, kāpēc Andris atradies pieturā, nevis turpat netālu esošajā mītnes vietā. Varbūt bijis piedzēries un, ejot mājup, turpat aizmidzis.

Par šo bēdu stāstu Neatkarīgajai piezvanīja 87 gadus vecā Rozālijas kundze no Alsungas. Viņai par notikušo sāp sirds, jo nesen 49 gadus vecais Andris ticis izlikts no pašvaldības dzīvokļa, neierādot citu dzīvojamo platību. «Pie mums jau Latvijā tā notiek – visādus kaķus aizsargā, bet par cilvēkiem nerūpējas. Ne par velti tik daudz cilvēku no Latvijas aizbrauc,» sūkstās sirmgalve. Andris esot bijis labs cilvēks, kaut arī daudz dzēris. Viņa uzskata, ka novada domei par šādiem dzīves pabērniem būtu jārūpējas vairāk, jādod pārtikas pakas un pabalsti. «Skolā virtuve ir, ēdiens paliek pāri, lai noorganizē ēdināšanu, kaut pāris reizes nedēļā,» sacīja Rozālijas kundze.

Alsungas novada domes priekšsēdētājs Grigorijs Rozentāls par šo gadījumu vien smagi nopūšas. Viņš atzīst, ka novadā ir vairāki tādi iedzīvotāji, kas negrib strādāt un vienkārši nodzeras. Un Andris bija vissmagākais gadījums no viņiem. Pēc dabas brīvdomātājs, kuram neko nevar padarīt. «Ja padomju laikos šādus cilvēkus piespieda ārstēties no alkoholisma, tad tagad viņam ir tiesības neārstēties. Ja cilvēks mainīties nevēlas, mēs viņam palīdzēt nevaram,» norāda G. Rozentāls. Un palīdzēt pašvaldība esot tiešām centusies.

Andris jau iepriekš bija apmeties bezsaimnieka lauku mājā, kas bija avārijas stāvoklī un pamazām bruka kopā. Bija doma šo māju nojaukt, tādēļ pašvaldība Andrim iedeva dzīvokli Alsungas centrā. Taču tas izvērtās par katastrofu. Andris sācis nokurināt pat mēbeles, plītij noņēma virsmu un pārdeva. Bet pats trakākais, ka pie viņa nākuši pudelesbrāļi, sarīkojot dzeršanas un tračus. No tā, protams, cietuši kaimiņi, un nācies rudenī Andri no dzīvokļa izlikt. Tā nu viņš atgriezies tajā pašā pamestajā lauku mājā.

Vēl vasarā vīrietis mudināts iestāties bezdarbniekos, lai var strādāt simtlatniekos. Taču viņš to neizdarīja. Tieši otrādi – Andris izvēlējās naudu pelnīt kriminālām metodēm – sociālajam dienestam nozadzis pārtikas pakas un tirgojis tās tālāk. Policija viņu pieķēra.

Pašvaldība uzskata, ka ir izdarījusi Andra labā visu, kas bijis tās spēkos. Viņš bijis spēcīgs un skaidrā prātā arī ļoti sakarīgs, diemžēl alkohols viņam traucējis dzīvot cilvēka cienīgu dzīvi.


Написать комментарий