Situācijai ar atslēgumiem esot mainīgai, tomēr bez elektrības palikušo klientu skaits ir sarucis vairāk nekā 20 reizes. Trešdienas pēcpusdienā avārijas atslēgumi ir reģistrēti aptuveni 50 vietās ar 10 vidējā sprieguma elektrolīniju bojājumiem dēļ apsarmojušām iekārtām, pārsvarā Daugavpils, Madonas, Kuldīgā Kabiles apkārtnē. Kopumā Latvijā šobrīd strādā 88 "Sadales tīkls" brigādes.

Šajās Ziemassvētku brīvdienās, krasi mainoties laika apstākļiem, daudz darba ir bijis vairākiem dienestiem, nodrošinot iedzīvotājiem mierīgus svētkus – glābšanas, ceļu uzturēšanas, medicīnas iestādēm. "Sadales tīkls" svētku dienās un pirms tām pastiprināti sekoja laika prognozēm un apziņoja darbiniekus, ka nepieciešamības gadījumā būs jādodas darbā, ja radīsies problēmsituācijas ar elektroapgādes kvalitāti.

"Šīs brīvdienas izcēlās ar ļoti dažādiem laika apstākļiem, kas atstāja negaidītas sekas – sākotnēji gatavojoties lielam salam, elektroapgādes traucējumus netipiskā veidā izraisīja lielās temperatūras svārstības. Ņemot vērā gan iepriekšējo gadu pieredzi, kad Ziemassvētkos radās elektroapgādes traucējumi, gan laika prognozi, savlaicīgi bijām apzinājuši uzņēmuma resursus un darbiniekus, kuri bojājumu gadījumā iesaistītos to novēršanā, lai svētku laikā iedzīvotājiem nodrošinātu kvalitatīvu elektroapgādi," norāda "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Andis Pinkulis.

24.decembrī – Ziemassvētku vakarā, kad visā Latvijā plosījās spēcīgs putenis, aizputinot ceļus un apgrūtinot satiksmi, elektroapgāde saglabājās kvalitāti nemainīga. Gaisa temperatūras maiņa 25. decembra rītā "Sadales tīkls" elektroiekārtās radīja netipiskus traucējumus, ko izraisīja apsarmojums transformatoru apakšstacijās.

Traucēta transformatoru darbība atslēdza vairākas elektrolīnijas, dienas pirmajā pusē Kurzemē, pēc to novēršanas šī paša iemesla dēļ pēcpusdienā elektroapgāde tika ietekmēta vairākiem tūkstošiem klientu Ogrē un Carnikavā, vakara pusē – Latvijas ziemeļaustrumos un Latgalē. Kopā visos Latvijas reģionos 25.decembra laikā tika novērsti 35 vidējā sprieguma un 135 zemsprieguma elektrolīniju bojājumi.

Kā norāda Pinkulis, kritiskākā situācija klientu skaita ziņā bija Ogrē, kur vēl trešdienas rītā bija avārijas atslēgumi vairākiem simtiem klientu. "Ziemas laikā elektroapgādes kvalitāte ir kritiski svarīga, tādēļ novērtējam sadarbību ar Ogres pašvaldību un Civilās aizsardzības nodaļu, kas no savas puses ir nodrošinājusies ar alternatīviem elektrobarošanas avotiem vairāku stundu garumā un sazinājās ar slimnīcām, kurās visās tika saglabāta elektroapgāde.

Līdzīga sadarbība ar pašvaldībām ir notikusi arī citur, piemēram, Madonas novada Praulienas pagastā ir nodrošināts ģenerators, kā arī visos Ziemeļaustrumu reģiona pagasta centros ir nodrošināta elektroapgāde," stāsta Pinkulis.