ASV parādu krīzi cer risināt ar triljons dolāru monētu

foto: gazeta.ru
foto: gazeta.ru

ASV popularitāti strauji ieguvusi ideja, kura nosaka, ka Valsts kases departamentam vajadzētu izkalt platīna monētu ar nominālvērtību viena triljona ASV dolāru apmērā, lai tādējādi izvairītos no valsts parādu griestu kārtējās palielināšanas.

Saskaņā ar šo ideju, kuru apskatījuši vairāki pazīstami ASV ekonomisti, tostarp Nobela prēmijas laureāts ekonomikā Pols Krugmans, ASV likumdošana ļauj Valsts kases departamentam kalt platīna monētas jebkurā nominālvērtībā. Šādu monētu ASV Valsts kase varētu noguldīt savā kontā Federālo rezervju sistēmā, lai pēc tam izmantotu savu parādsaistību segšanai, tā vietā, lai kārtējo reizi palielinātu ASV valsts parāda griestus. Patlaban ASV Valsts kasi finansē Federālo rezervju sistēma.

Šāda ideja popularitāti ieguvusi sociālajos tīklos, kur tās plusus un mīnusus apskatījuši pazīstami ekonomikas eksperti un speciālisti, vēsta Business Insider. Ideja par viena triljona platīna monētas kalšanu iesniegta arī Baltā nama petīciju vietnē We The People, kurā ASV iedzīvotāji prezidenta administrācijai var piedāvāt savas idejas, tām, kuras iegūst lielu atbalstu, jāsniedz oficiāla atbilde.

Viena triljona dolāru platīna monētas izveidošana nozīmētu, ka ASV pēc neilga laika nebūs jācenšas palielināt parādu griestus, kas var izsaukt kārtējo stīvēšanos republikāņu un demokrātu vidū, atzīmē Bloomberg. Abiem ASV politiskajiem spēkiem ir atšķirīgas idejas par to, kādu tie vēlētos redzēt valsts ekonomiku. Pirms vairāk nekā gada – 2011. gada vidū, ASV, nespējot atrast vienošanos starp demokrātiem un republikāņiem, atradās uz maksātnespējas pasludināšanas sliekšņa, kas pasaulē izraisīja ievērojamu satraukumu. Lai gan vienošanās pēdējā mirklī tika panākta, ASV parādu problēmas joprojām ir neatrisinātas. ASV augsto AAA kredītreitingu neilgi pēc tam samazināja aģentūra Standard & Poor’s, pasaules vērtspapīru tirgos izraisot paniku.

Februārī paredzētas sarunas par ASV budžetu un valsts parādu griestu palielināšanu. Republikāņu partija, kurā ir spēcīgs ultrakonservatīvo kustības Tējas partija spārns, jau iepriekš izteikusies, ka parādu griestiem sarunās tiks pievērsta liela uzmanība. patlaban ASV parādi sasnieguši 16 triljonus dolāru.

Pirms dažām dienām ASV ar mokām atvairīja kārtējo satraucošo krīzi, kura tika dēvēta par fiskālo klinti. Šā gada sākumā beidzās vairāku nodokļu atvieglojumu termiņš, kā arī stājas spēkā valsts budžeta tēriņu samazinājumi. Šāds notikums ASV tautsaimniecībā varētu izraisīt recesiju, kas atsauktos uz visas pasaules ekonomiku. Lai to nepieļautu pēdējā brīdī tika panākta vienošanās starp republikāņiem un demokrātiem, saskaņā ar kuru budžeta tēriņu samazināšana tika atcelta uz diviem mēnešiem, bet augstāki nodokļi noteikti ASV mājsaimniecībām ar gada ienākumiem virs 400 tūkstošiem dolāru.

ASV politiķu nespēja atrast vienošanos gan parādu griestu, gan fiskālās klints jautājumā, izraisījusi dažādas bažas un neskaidrību. Viena triljona dolāru platīna monēta varētu šādu nevajadzīgu paniku novērst. Vismaz tā uzskata tās aizstāvji.


Написать комментарий