Zosāda ir melu detektors

foto: mixstuff.ru
foto: mixstuff.ru

Mēs pieradām domāt, ka zosāda rodas no aukstuma vai bailēm. Tā ir maldināšanās, apgalvo eksperti, ziņo portāls mk.ru.

ASV pētnieki uzskata, ka lielākā daļa nevar kontrolēt zosādas parādīšanos, jo tā atspoguļo cilvēka sajūtas un slēpt to nav iespējams.
Pētījumu autors, profesors Ričards Smits no Kentuki Universitātes pastāstīja britu laikrakstam The Daily Telegraph, ka zosāda ir ne tikai aizsardzības mehānisms pret aukstumu, bet arī tā parādās emocionālā uzbudinājuma laikā, kad cilvēks izjūt bailes, prieku un pārsteigumu. Sīkāku atskaiti par šo pētījumu var izlasīt šajā laikrakstā.

Zosāda (lat. Cutis anserina) - nelielas pumpiņas uz ādas, tās rodas netīši, gadījumos, kad ir auksti, vai cilvēks izjūt stipru emocionālo uzbudinājumu, piemēram, bailes, sajūsma, seksuālais uzbudinājums.

„Protams, cilvēki var samelot zosādas rašanās iemeslu, taču pašu faktu par stipru emocionālo uzbudinājumu nenoslēpsi. Mēs pieradām domāt, ka zosāda rodas no aukstuma. Toties var piedāvāt, ka cilvēks šajos brīžos izjūt bailes, sajūsmu,” ziņo profesors.
Profesors Smits piedāvāja studentiem vest dienasgrāmatu, kurā vajadzēja atzīmēt katru gadījumu zosādas parādīšanos. Vidēji tas notika divas trīs reizes nedēļā. Tā radās no aukstuma vai kādu spilgto emociju laikā, tas ir, izrādes, koncerta laikā. Zosāda nekad nerodas paša cilvēka darbību dēļ, atzīmēja profesors.

„Pret sevi cilvēks reti izjūt godbijību. Zosāda tā ir reakcija pret kaut ko neparastu, bet mūsu darbības mums šķiet parastas. Tieši tāpēc zosādu var nosaukt par sava veida detektoru.


Написать комментарий