Ap Zemi trūkst vietas jauniem satelītiem

foto: astronet.ru
foto: astronet.ru

Izplatījumā ap Zemi sāk trūkt vietas jauniem satelītiem, atsaucoties uz EUMETSAT ekspertiem, ziņo portāls "ltv.lv".

Ap Zemi vairs nav drošas vietas, kur riņķot jauniem satelītiem, jo mākslīgo pavadoņu, dažādu atkritumu un kosmosa putekļu un iežu ir tik daudz, ka sadursmes kļūst arvien neizbēgamākas.

EUMETSAT jau pagājušā gada pavasarī mainīja viena sava satelīta orbītu, lai novērstu sadursmi, kas beigtos ar pamatīgiem bojājumiem vai pat satelīta pilnīgu darbības pārtraukšanu.

Vislielākās problēmas ir ar zemo orbītu satelītiem, kas riņķo aptuveni divu tūkstošu kilometru augstumā. Šajā zonā ir ap 13 tūkstošiem darbojošos satelītu.

Par satelītu drošību šobrīd gādā ASV Gaisa spēki, kuri seko visiem objektiem, kas ir lielāki par 10 kvadrātcentimetriem, taču arī mazākas daļiņas var sabojāt satelītus. Pašlaik reāls sadursmes risks tiek vērtēts kā viens reizi piecos gadus, ko uzskata par augstu. Turklāt palielinoties objektu skaitam ap Zemi, risks turpina pieaugt.

EUMETSAT, kas nodrošina meteoroloģisko satelītu darbību Eiropas valstu meteodienestu vajadzībām, skaidro, ka pirmkārt, satelītu sadursmes būtu dārgas, taču būtiskākais, ka satelīta darbības atjaunošana vai jauna satelīta palaišana orbītā prasītu vismaz gadu. Vērtējot savu satelītu sistēmu EUMETSAT norāda, ka avārijas būtiski ietekmētu laika apstākļu novērošanas un prognozēšanas iespējas.

Pērn 2. martā vienu no satelītiem EUMETSAT novirzīja no orbītas, lai tas nesadurtos ar satelīta Iridium-22 atlūzām. Iridium-22 sadūrās ar satelītu Kosmos-2251 2009. gadā un tā bija pirmā satelītu sadursme vēsturē.


Темы: , , , ,
Написать комментарий