Daugavpils novada iedzīvotāji tiek aicināti piedalīties Asins donoru dienās

foto: vadc.gov.lv
foto: vadc.gov.lv

Valsts asinsdonoru centra Latgales filiāle rīko Asins donoru dienas Daugavpils novada divos pagastos.

Otrdien, 22.janvārī, no plkst. 9.00 līdz 12.00 donoru diena notiks Naujenes pagasta Sociālās palīdzības un sociālo pakalpojumu centrā, kas atrodas 18.novembra ielā 392, Vecstropos.

Trešdien, 23.janvārī, no plkst.9.00 līdz 12.00 asinis ziedot ir aicināti Kalupes pagasta iedzīvotāji. Donoru diena tur notiks sociālo pakalpojumu centra "Pīlādzis" telpās (Lielā ielā 43).

Valsts asinsdonoru centra (VADC) dati liecina, ka pagājušajā gadā šajos novados Asins donoru dienās piedalījās 22 jaunie donori. Kopumā 2012.gadā Naujenes pagastā donori asinis ziedojuši 85 reizes, bet Kalupes pagastā – 40 reizes.

Par donoru var kļūt vecumā no 18 – 65 gadiem. Donora svaram jābūt virs 50 kg. Pirms asins ziedošanas nedrīkst lietot alkoholu un smēķēt. Asins došana nav vēlama pēc nakts maiņas, saspringta darba, liela emocionāla pārdzīvojuma. Pirms asins ziedošanas vēlams lietot veselīgu uzturu un daudz šķidruma.

Pēc asins ziedošanas donors saņem naudas kompensāciju 3 LVL pusdienām. Tāpat donors saņem atlīdzību par attaisnotu darba kavējumu, un nākamajā dienā pēc asins ziedošanas viņam ir tiesības uz atpūtas dienu, par ko tiek saglabāta noteiktā darba alga.
Kā zināms, vesels cilvēks var nodot asinis līdz piecām reizēm gadā, ievērojot 2 mēnešu intervālu, turklāt, vienā reizē donors var nodot aptuveni 450 asins mililitru. Tiek uzskatīts, ka pēc asins nodošanas asins organismā nekavējoties atjaunojas, tāpēc donori retāk slimo ar hroniskajām slimībām.

Jāatzīmē, ka asins sarežģītā sastāva un funkciju dēļ daudzi zinātnieki to dēvē par šķidro orgānu, bet asins pārliešanu uzskata par transplantāciju. Izņemot pārliešanu, asins tiek izmantota medicīnā, lai pagatavotu medicīniskos preparātus, tai skaitā imunoglobulīnus – zāles pret gripu, pret ērču encefalītu u.c., kuru profilaktiskai efektivitātei un ārstnieciskajai iedarbībai nav analogu.
 


Написать комментарий