Pētījums: Trešdaļa injicējamo narkotiku lietotāju ir inficēti ar HIV

foto: pinoypositive101.blogspot.com
foto: pinoypositive101.blogspot.com

HIV infekcijas izplatība injicējamo narkotiku lietotāju vidū ir ļoti augsta - ar HIV inficēta trešā daļa injicējamo narkotiku lietotāju.

Latvijas Tuberkulozes fonda un Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) kopīgi realizētā pētījuma "Tuberkulozes, HIV un asociēto faktoru izplatība injicējamo narkotiku lietotāju vidū" ietvaros 2012.gada beigās četru nedēļu laikā tika aptaujāti un izmeklēti 300 injicējamo narkotiku lietotāji no Rīgas un Pierīgas vecumā no 18 līdz 61 gadam.

Pētījuma dalībniekiem tika veikti HIV eksprestesti, kuru rezultāti liecina, ka HIV izplatība injicējamo narkotiku lietotāju vidū sasniegusi 32%, turklāt trešdaļa pētījuma dalībnieku, to, ka ir inficēti, iepriekš nezināja.

Līdzīgā Sabiedrības veselības aģentūras veiktā pētījumā 2007.gadā tika noskaidrots, ka ar HIV inficēti ir 23% narkotiku injicētāju. Tātad, ņemot vērā, ka 2012.gada nogalē veiktā pētījuma rezultāti liecina, ka ar HIV inficēti 32% injicējamo narkotiku lietotāju, var secināt, ka HIV infekcija narkotiku injicētāju vidū kļūst arvien izplatītāka.

Pētījuma sākotnējie dati liecina arī to, ka 81% HIV inficēto pētījuma dalībnieku dzīves laikā ir izmantojuši jau lietotus injicēšanas piederumus, bet 36% to darījuši arī pēdējā narkotiku injicēšanas reizē. Turklāt 57% no HIV inficētajiem pētījuma dalībniekiem pēdējā dzimumakta laikā nav izmantojuši prezervatīvu, kas norāda uz augstu HIV izplatīšanās risku gan injicējamo narkotiku lietotāju vidū nedrošas narkotiku injicēšanas prakses rezultātā, gan arī dzimumkontaktu ceļā, jo inficēties var narkotiku injicētāju seksa partneri un tālāk arī citas personas, kuras narkotikas nelieto.

Pētījuma ietvaros tika veikti arī vīrushepatīta C, B, un sifilisa eksprestesti, kuru rezultāti liecina, ka 82% injicējamo narkotiku lietotāju ir bijuši vai šobrīd ir inficēti ar vīrushepatītu C, bet 6% - ar sifilisu. Četriem pētījuma dalībniekiem eksprestests uzrādījis aktīvu vīrushepatīta B infekciju.

Augstā HIV seroprevalence injicējamo narkotiku lietotāju vidū un augstā riska uzvedības izplatība norāda uz nepieciešamību paplašināt HIV profilakses pasākumus Rīgā un tās apkārtnē, kā arī valstī kopumā. Injicējamo narkotiku lietotājiem sniegto pakalpojumu aptveres līmenis Latvijā ir zems - 2011.gadā uz vienu injicējamo narkotiku lietotāju vidēji izdalītas vien 19 šļirces, kas ir 10 reizes zemāks rādītājs, nekā tiek ieteikts starptautiski infekciju izplatīšanās apturēšanai.

Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, HIV izplatība ir augsta, un SPKC dati par valstī reģistrētajiem HIV inficēšanās gadījumiem liecina, ka pēdējo 2 gadu laikā HIV jauno gadījumu skaitam ir tendence pieaugt - ja 2010.gadā tika reģistrēti 274 HIV inficēšanās gadījumi, tad 2011.gadā reģistrēti 299 gadījumi, bet šī gada pirmajos 11 mēnešos - 284.


Написать комментарий