Energoefektīvās gaismas diožu laternas Rēzeknē sevi attaisno pilnībā

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

Pagājušajā gadā Rēzeknē uzstādīti gandrīz pieci simti energoefektīvās gaismas diožu (LED) laternas, kas ir apmēram viena sestā daļa no kopējā laternu skaita mūsu pilsētā, informē Rēzeknes pašvaldības portāls.

Kā stāsta Attīstības pārvaldes vadītājs Aleksejs Stecs, procentuāli tas ir viens no visaugstākajiem rādītājiem valstī, turklāt dažu tuvāko gadu laikā LED laternu skaits diezgan būtiski palielināsies.

Jau 2010. gadā pirmās LED laternas tika uzstādītas stacijas ielā. Toreiz Rēzekne kļuva par pirmo pilsētu Latvijā, kur tika palaista gaismekļu individuālās dimēšanas sistēma. Pēc tam rekonstrukcijas gaitā Atbrīvošanas alejā tika uzstādītas 120 gaismas diožu laternas, Zilupes ielā – 102. Pateicoties projekta „Gaismas objektu nomaiņa Rēzeknes pilsētā” īstenošanai, 219 mūsdienīgi un ekonomiski gaismekļi parādījās arī Brāļu Skrindu, Raiņa, Stacijas, Ludzas, K.Barona, Varslavāna un Latgales ielās. Jau šogad sāksies Atbrīvošanas alejas rekonstrukcijas darbi no krustojuma ar Latgales ielu līdz pilsētas robežai (Daugavpils virzienā), no Kosmonautu ielas līdz Maskavas ielai un no Maskavas ielas līdz pilsētas robežai (Maskavas virzienā). Pavisam rekonstruētajos Atbrīvošanas alejas posmos tiks uzstādīti 162 LED gaismekļi.

Šobrīd Eiropas un valsts programmas, kas nodrošina finansējumu gaismas diožu laternu uzstādīšanai, ir slēgtas, bet pilnīgi iespējams, ka projektu pieteikumu pieņemšana tiks atvērta tuvāko 6-8 mēnešu laikā. Rēzeknes pilsētas domes Attīstības pārvalde jau ir sagatavojusi desmit ielu sarakstu, kur nepieciešams uzstādīt LED apgaismojumu, notiek darbs pie nepieciešamās tehniskās dokumentācijas izstrādes.

„Energoefektīvās gaismas diožu gaismekļu uzstādīšana sevi attaisno pilnībā. Varu minēt tika vienu piemēru – šodien par elektrību, kuru patērē pilsētas ielu apgaismojuma sistēma, mēs maksājam pat mazāk, nekā tad, kad pilsēta bija spiesta ekonomēt un izslēgt ielu apgaismojumu naktīs, turklāt tagad pilsētā gaismekļi netiek izslēgti naktī,” teica A.Stecs.

Kā informēja Pilsētas saimniecības pārvaldes galvenais enerģētiķis Roberts Adamovičs, apgaismojums Rēzeknē tiek ieslēgts un izslēgts automātiskā režīmā, līdz ar to cilvēciskais faktors šajā gadījumā ir pilnīgi izslēgts. Visa pilsētas teritorija ir sadalīta 11 gabalos, katrā no tiem ir uzstādīta sava automātika, tāpēc apgaismojums pilsētā ieslēdzas viļņveidīgi, nevis viss uzreiz līdz pēdējai spuldzītei. Automātikas ieslēgšanās laiks ir atkarīgs no ļoti daudziem faktoriem, tajā skaitā no sezonas un laikapstākļiem. Atbilstoši, ja ārā ir apmācies, apgaismojums ieslēdzas agrāk. Ik gadu Pilsētas saimniecības pārvalde izsludina iepirkumu konkursu par pilsētas ielu tīkla apgaismojuma apkalpošanu. Šogad ielu apgaismojuma tīkla apkalpošana ir SIA „Strāva” pārziņā. Līguma summa – 39 488,23 lati. Šī uzņēmuma pienākumos ietilps arī uzraudzīt to, vai laternās deg spuldzītes. Tomēr, ja jūs redzat pārdegušu spuldzīti ielas laternā, varat ziņot par to pa tālruni 62607624 darba laikā.


Написать комментарий