Kučinskis: Padomju savienībā valsts skolēniem zīmuļus nepirka

foto: uralsocinform.ru
foto: uralsocinform.ru

Pat sociālismā skolēnus valsts vai pašvaldības nenodrošināja ar zīmuļiem un dzēšgumijām, tā otrdien intervijā Latvijas Radio sacīja Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis Māris Kučinskis, tādejādi kritizējot Izglītības un zinātnes ministrijā tapušo noteikumu projektu par bezmaksas izglītību.

"Uzreiz varu pieteikt, ka projektā parādījies fakts, ka zīmuļus un dzēšgumijas tagad pirks pašvaldības acīmredzot ir krietni pārspīlēts, jo pat sociālismā bagātā Padomju savienība, nerunājot šobrīd par bagātajām Eiropas valstīs, tur kaut kā vecāki paši pērk šos zīmuļus," sacīja Kučinskis.

Viņš uzskata, ka šobrīd tapusi tikai "projekta skice", kas ar tiesībsarga lielu gādību pataisīta par jau esamu faktu. Taču diskusijas ar pašvaldībām vēl ir priekšā, uzsvēra Kučinskis.

Viņš arī uzskata, ka tiek aizmirsts par to, ko šobrīd jau dara pašvaldības un valsts, lai nodrošinātu bezmaksas izglītību bērniem – tās ir siltas telpas, apmācīti skolotāji un visa izglītības iestāžu infrastruktūra.

Jau ziņots, ka Izglītības un zinātnes ministrija izstrādājusi Ministru kabineta noteikumu projektu "Kārtība, kādā valsts organizē un finansē mācību līdzekļu izdošanu un iegādi", kas noteiks valsts un pašvaldību atbildību sadalījumu mācību līdzekļu finansēšanā, kā arī izpratni par to, kas ir individuālā lietojuma mācību līdzekļi. Būs nepieciešami arī grozījumi Izglītības likumā.

Bezmaksas izglītības problēmu šī mācību gada sākumā aktualizēja tiesībsargs Juris Jansons.


Написать комментарий