Urbanovičam lepnu auto dīvainos apstākļos aizdevis nabadzīgs radinieks

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Saeimas „Saskaņas centra” frakcijas līderim Jānim Urbanovičam lepno „Range Rover” auto esot aizdevis ne visai turīgs radinieks. Ar šo auto regulāri ir pārkāpti satiksmes noteikumi Zīmīgi arī tas, ka iepriekš „Range Rover” piederējis organizācijai „Baltijas forums”, kuras prezidents ir pats Urbanovičs.

Urbanovičs, iespējams, legalizējis par nezināmiem līdzekļiem iegādātu auto 
Urbanoviča teiktais, ka viņam auto, kurš pirms tam piederējis viņa vadītajai organizācijai „Baltijas forums” un pēc tam it kā ir nopircis viņa radinieks Valdis Samušs (pēc neoficiālas informācijas – viņa māsas dēls) bez skaidriem naudas ieguves avotiem, liekas dīvaini. Par šiem faktiem, kas, domājams, liecina par Saeimas deputāta prettiesisku rīcību, legalizējot par nezināmiem līdzekļiem iegādātu automašīnu, portāls pietiek.com nosūtījis iesniegumus Valsts ieņēmumu dienestam un Korupcijas novēršanas un apkarošanas dienestam, lai atbildīgās institūcijas veiktu izmeklēšanu. 

Jāteic, ka Urbanovičs otrdien atmeta mēģinājumus izlocīties skaidrojumos par viņa lietoto „Range Rover” luksus automašīnu. Saeimas deputāts nespēja atbildēt uz pietiek.com jautājumu: „Vai jūs pats ticētu kādam, kas mēģinātu apgalvot, ka viņam 80 000 vērtu auto regulāri aizdod diezgan trūcīgs radinieks, kurš turklāt viņa vietā nomaksā arī ātruma pārsniegšanas sodus?”. 

„Saskaņas centra” līderis izvairās runāt par satiksmes noteikumu neievērošanu 
Gan aculiecinieku video, gan fotoradaru fiksēto ātruma pārkāpumu dati liecina, ka cilvēks, kurš no pagājušā gada marta līdz augustam bija pie pelēka „Range Rover” stūres, regulāri ir pārkāpis satiksmes noteikumus. Pat apdzīvotās vietās viņš traucies ar gandrīz 90 kilometru ātrumu stundā. Par to pagājušā gada aprīļa sākumā rakstīja arī Kasjauns.lv. 

Oficiāli šī vismaz 80 tūkstošus eiro (vairāk nekā 56 000 latu) maksājošā automašīna pieder 1983. gada 20. maijā dzimušajam Valdim Samušam, kurš dzīvo Rēzeknes novada Bērzgales pagasta. Taču ļoti bieži pie tās stūres redzēts pavisam cits cilvēks – Saeimas deputāts Urbanovičs. 

Pats Urbanovičs nevēlējās skaidri atbildēt uz pietiek.com uzdoto jautājumu – kuros no gadījumiem, kad šī automašīna fiksēta, rupji pārkāpjot ceļu satiksmes noteikumus, viņš ir bijis pie tās stūres. Turklāt, ja ticēt Urbanovičam, vai nu visus pārkāpumus veicis tieši Samušs, vai arī automašīnas īpašnieks ir ārkārtīgi augstsirdīgs cilvēks un nomaksājis sodus Urbanoviča vietā, viņu par to pat neinformējot. 

Skarbais maršruts: Rīga - Rēzekne 
Uz kāda pamata Urbanovičs vispār izmanto šo automašīnu? Viņa oficiālais skaidrojums ir šāds: „Minētais transportlīdzeklis „Range Rover” ar valsts reģistrācijas numuru CU 7777 pieder manam attālam radiniekam, kuru ilgus gadus esmu vadājis ar man piederošajiem transportlīdzekļiem no Rēzeknes uz Rīgu un atpakaļ, jo mēs abi esam novadnieki un viens otram bieži esam izpalīdzējuši, braucot no mājām Rēzeknē uz galvaspilsētu un atpakaļ. 

Atsevišķos gadījumos vienu - divas reizes esmu aizņēmies no mana radinieka viņam piederošo transportlīdzekli tad, kad manā lietošanā esošais transportlīdzeklis ir bijis remontā. Šajos gadījumos esmu izmantojis minēto transportlīdzekli „Range Rover” ar valsts reģistrācijas numuru CU 7777. Kā jau minēju, mums abiem ir vienots braukšanas maršruts – Rīga - Rēzekne un minētie atļautā ātruma pārsniegšanas gadījumi ir fiksēti galvenokārt šajā maršrutā.” 

Jāteic, ka pērn gada 29. martā kāds aculiecinieks fiksēja, ka minētais „Range Rover” pārkāpa braukšanas ātrumu netālu no Jēkabpils. Toreiz Urbanovičs uz jautājumu, vai viņš varēja būt pie stūres šādai automašīnai, norādīja, ka nevar izslēgt, jo viņam pašam nav automašīnas, tāpēc draugi viņam izlīdz un aizdod savu. 

Trūcīgais radinieks ar lepno „Range Rover” 
Ja arī Samušs savam radiniekam bez auto – Jānim Urbanovičam – ir aizdevis savu personīgo automašīnu, tad rodas jautājums, kā Samušs ticis pie tik lepna braucamrīka. Pēc pietiek.com informācijas, nerodas iespaids, ka Samuša uzņēmējdarbība vai citi oficiālie ienākumi būtu ļāvuši viņam bez līzinga pakalpojumu izmantošanas iegādāties automašīnu, kuras cena ir 80 tūkstoši eiro, - drīzāk rodas priekšstats, ka Urbanovičs savu radinieku izmanto, lai faktiski legalizētu dārgo braucamo. 

Kā dzīvesvietu Samušs uzrādījis sava, domājams, tēva 47 kvadrātmetru dzīvokli Bērzgales pagastā, viņam nepieder neviens nekustamais īpašums. Lepnā auto oficiālais īpašnieks ir dalībnieks piecos uzņēmumos, no kuriem trīs pēdējos gados nav pat uzskatījuši par nepieciešamu iesniegt gada pārskatus, vienam gada zaudējumi būtiski pārsniedz apgrozījumu, bet vienīgais nosacīti veiksmīgais sasniedzis 18 tūkstošu latu apgrozījumu un guvis 330 latu gada peļņu. 

Iepazinies ar pietiek.com publiskotajiem datiem, Urbanovičs, kurš iepriekš vēl mēģināja kaut kā taisnoties, nu vairs nav bijis spējīgs pārliecinoši atbildēt uz vairākiem jautājumiem. Urbanovičs nevēlējās atbildēt uz jautājumu, vai viņš ir kaut painteresējies par sava „radinieka un novadnieka” Samuša uzņēmējdarbību, tostarp arī par to, par kādiem līdzekļiem viņš varējis iegādāties dārgo „Range Rover” auto? 

Visbeidzot, Urbanovičs arī nevēlējās atklāt, kā viņš pats varētu izskaidrot to, ka iepriekš automašīna ar reģistrācijas numuru CU 7777 piederējusi ar viņu cieši saistītajam „Baltijas forumam”, kā to publiski atzinusi „Baltijas foruma” tehniskā direktore Gunta Šagbazjana, un kāda bijusi viņa loma tajā, ka tagad auto pieder Samušam. 

Tomēr Urbanovičs joprojām uzsver, ka ar mašīnu braucis tikai vienu vai divas reizes, turklāt pēdējā reize, kad viņš šo mašīnu izmantojis, bijusi pērnā gada augustā. Deputāts portālam diena.lv teica: „No pagājušā gada vasaras, augusta vai septembra, es (šajā automašīnā) pat kā pasažieris neesmu braucis. Es to jauno cilvēku esmu vadājis gadiem, kad viņš studēja un kad strādāja, kāpēc lai viņš mani kādreiz nepavestu?”


Написать комментарий