Laikraksts: Mātei jāatbild par sava bērna nolaupīšanu

foto: diena.lv
foto: diena.lv

Pagājušā gada septembrī Svetlana Černova ar savu gadu veco dēlu pameta Itāliju un ieradās Latvijā, lai patvertos un meklētu sev aizstāvību, taču tagad viņai jāstājas Itālijas tiesas priekšā, jo Hāgas konvencijas izpratnē viņa bērnu ir nolaupījusi, lai gan Latvijā Černova arī vērsusies tiesā lūdzot pilnu aizbildnību pār bērnu.

Černova stāsta, ka vairākkārt cietusi no bērna tēva Itālijas pilsoņa Stefāno Skizāno agresijas, arī fiziskas vardarbības, piektdien vēsta laikraksts "Diena".

Tomēr par to, ka aizvedusi bērnu prom no Itālijas bez tēva piekrišanas Černovai drīzumā būs jāstājas tiesas priekšā. Turklāt bērna tēvs ne tikai prasa bērna atgriešanu, bet vēlas arī iegūt vienpersonisku aizgādību par bērnu, atņemot Černovai aprūpes tiesības.

5.februārī Itālijā noteikta tiesas sēde, kurā skatīs bērna tēva prasību. Černova arī vērsusies tiesā Latvijā, lūdzot viņai piešķirt aizgādību. Pērn rudenī viņa arī vērsās Itālijas prokuratūrā, lūdzot sākt krimināllietu par dzīvesbiedra vardarbību.

Taču vispirms Latvijā tiesai jāskata prasība par bērna atgriešanu Itālijā atbilstoši Hāgas konvencijai, kuras būtība ir šāda: bērns, kuru viens no vecākiem bez otra ziņas aizvedis jeb - konvencijas izpratnē - nolaupījis, tiek atgriezts atpakaļ valstī, kas ir bērna pastāvīgā dzīvesvieta, lai tur vecāki savā starpā izšķirtu strīdu par bērnu. Taču ir arī daži izņēmumi, kad bērnu var neatgriezt.

Bērna tēva advokāte Džovanna Barka e-pasta vēstulē laikrakstam raksta: "Misters Skizāno ir nolēmis pats audzināt bērnu, viņš vēlas pildīt tēva pienākumus labākajās bērna interesēs." Advokāte arī atsaucas uz savu klientu: "Černovas kundze ir garīgi nestabila un bīstama bērnam." Tēvs nevēloties liegt dēlam māti, taču "viņa ir jāpārbauda". Šie argumenti iekļauti arī Skizāno prasībā tiesai, kas lems par aizgādību bērnam. Stefāno noliedz, ka jebkad būtu bijis vardarbīgs, un tieši viņš esot 22.augustā cietis no Svetlanas: "Viņa iesita ar rotaļlietu."

Černova saka, ka šādiem pārmetumiem nav nekāda pamatojuma. Gatavojoties tiesai, viņa izgājusi ekspertīzi Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centrā, un nekādas garīga rakstura problēmas netika konstatētas.

Savukārt, bērna tēva advokāte norāda, ka kopdzīves laikā Svetlana "pazemoja savu vīrieti, apvainojot, ka viņš esot stulbs, vājš un impotents". Turklāt, kad bērns saslimis, viņa neesot saukusi ārstu, bet gan ārstējusi mazuli ar "savādām vielām un zālītēm".

Arī šos pārmetumus Černova noliedz, jo bērnu regulāri vedusi pie mediķiem, par to liecinot dokumenti. "Jā, es viņu aizvedu Neapolē pie bērnu homeopāta, kurš izrakstīja zāles," viņa atceras. Sieviete arī noraida advokātes minēto, ka bērnu esot uzaudzinājuši tēvs un tēva vecāki.

Černova pašreiz ar dēlu dzīvo Rīgā. Jautāts, kā rīkoties, lai šādas situācijas nenotiktu, Tieslietu ministrijas pārstāvis Agris Skudra saka: vienīgais padoms - jautājumu par bērna aizgādību lemt turpat ārvalstī, bērna pastāvīgajā dzīvesvietā.


Написать комментарий