Ievērojot Valsts kontroles rekomendācijas, «Daugavpils ūdens» iesniegs apstiprināšanai paaugstināto tarifu 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

SIA “Daugavpils ūdens” vadītājs Sergejs Selickis uzskata, ka Valsts kontroles slēdziens, ka revidējamā periodā ūdens patērētāji par pakalpojumiem samaksātu mazāku summu, ir nepareizs.

Daugavpils reģionālais Sabiedrisko pakalpojumu regulators ar savu 26.03.2008.g. Padomes lēmumu Nr.18 (prot.Nr.6, 1.p.) apstiprināja SIA “Daugavpils ūdens” iesniegtos tarifu projektus, nosakot ūdensapgādes pakalpojumu tarifu 0,48 Ls/m3, bet kanalizācijas pakalpojumu tarifu 0,47 Ls/ m3, un attiecīgi kompleksais tarifs 0,95 Ls/ m3. Regulatora Padomes lēmums ir administratīvais akts, kurš stājas likumīgā spēkā pēc tā publiskās apspriešanas, un ir saistošs kā SIA “Daugavpils ūdens”, tā arī patērētājiem.

Tarifu projekti ir sagatavoti un iesniegti atbilstoši MK 26.06.2001. noteikumiem Nr.281 “Sabiedrisko pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodika pašvaldību regulējamās nozarēs”.

Atbilstoši šiem noteikumiem, tarifa aprēķinā iekļaujamas ar pakalpojumu sniegšanu tieši saistīto pamatlīdzekļu uzturēšanas un nolietojuma izmaksas (p.71.1).

Tāpēc arī tarifa aprēķinā tika iekļauts viss SIA “Daugavpils ūdens” pamatlīdzekļu nolietojums.

 Atbilstoši Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas Padomes lēmumam, reizi gadā  SIA “Daugavpils ūdens” jāiesniedz atskaite par komersantu darbību kopuma, tai skaitā, par faktiski sniegto sabiedriskā pakalpojumu apjomu, izmaksām un ieņēmumiem pārskata gadā, kas aprēķināti atbilstoši jaunai metodikai, kas stājās spēkā 12.05.2010.

Revidējamā periodā – t.i. 2010. gadā un 2011.gadā izmainījās uzņēmuma izmaksu un ieņēmumu rādītāji. Uz to norādīja arī Valsts kontrolieri, kuri atzīmēja (170.pants), ka 2010.gadā un 2011.gadā, salīdzinājumā ar 2008.gada apstiprinātā tarifa prognozētajiem datiem, ūdenssaimniecības pakalpojumu apjomi samazinājās vidēji par 14%.

Tāpēc absolūti nav skaidrs, kāpēc Valsts revidenti tarifa pārrēķinu veica tikai uz tarifa samazinājuma pusi, nemaz nevērtējot tos rādītājus, kuri paaugstinātu tarifu.

Ja tarifi būtu apstiprināti atbilstoši 2010.g.un 2011.gada rādītājiem, tad tas būtu 2010.gadā – 1,01 Ls/m³, bet 2011.gadā – 1,02 Ls/m³. Šie aprēķini liecina par to, ka tarifs būtu augstāks, nekā eksistējošais tarifs 0,95 Ls/m3.

Tādēļ nav skaidrs, no kurienes secināts, ka revidējamā laika posmā ūdens patērētāji par pakalpojumiem samaksātu mazāku summu.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija 2011.gada februārī pārbaudīja SIA “Daugavpils ūdens” darbības atbilstību tiesību aktu prasībām. Secināts, ka grāmatvedības uzskaite tiek kārtota atbilstoši likuma “Par sabiedrisko pakalpojumu regulatoriem” 26.panta prasībām.

Valsts kontrolieri rekomendēja iesniegt Regulatoram jauno tarifu projektu, ko SIA “Daugavpils ūdens” arī izdarīs. Ieņēmumu un izdevumu rādītāji liecina, ka tarifu projekts būs augstāks par eksistējošo.


Написать комментарий

Kas ir tafirs? Tapīra pasuga?

iesniegs apstiprināšanai paaugstināto tafiru