Zinātnieks: Latvijā teritorijā esošā nafta nav izmantojama degvielas ražošanā

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Latvijas nafta nav derīga benzīna un dīzeļdegvielas ražošanai, taču ir pielietojama ķīmiskai pārstrādei, intervijā radio Baltkom rīta programmā norādīja Latvijas universitātes (LU) Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultātes asociētais profesors Ģirts Stinkulis.

Pēc viņa teiktā, Latvijas naftu var izmantot eļļas un kosmētikas ražošanā. Stinkulis pastāstīja, ka sešdesmitajos gados Līgo svētkos nafta tika atrasta Gudenieku apkaimē, kur krājumi novērtēti 700 000 tonnu apmērā.

"Latvijas situācijai tas ir pietiekoši daudz, taču globālā mērogā – maz. Baltijas jūras perspektīva šajā jomā ir labāka, nekā kontinenta teritorija. Taču, lai uzzinātu par naftas daudzumu, acīmredzot ir jāveic urbums. Lai veiktu viena kilometra urbumu, nepieciešams miljonu latu. Toties, ja tur atrastos nafta, tas atmaksātos," norādīja zinātnieks.

Ja piepildīsies visas optimistiskās prognozes, tad Baltijas jūras Latvijas teritorijā iespējams atrast desmitiem miljonus tonnu naftas, ko var uzskatīt par rūpnieciskiem apjomiem, intervijā radio Baltkom norādīja Ģirts Stinkulis.


Написать комментарий