SC spītīgi virza ideju par PVN samazināšanu apkurei; Saeima atkal noraida

foto: saeima.lv
foto: saeima.lv

Saeimas deputātu vairākums ceturtdien noraidīja "Saskaņas centra" (SC) kārtējo reizi iesniegtos grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likumā, ar ko rosināts piemērot samazinātu 5% PVN likmi koksnes kurināmā piegādēm, elektroenerģijas, siltumenerģijas, gāzes un ūdens piegādēm iedzīvotājiem laika posmā līdz 2015.gada 1.janvārim.

SC šo likumprojektu vēlējās nodot skatīšanai atbildīgajā Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijā. Par to bija tikai 39 deputāti no opozīcijas frakcijām, kamēr 45 tautas kalpi no koalīcijas bija pret.


Likumprojekta iesniedzēji šo ieceri pamatoja ar to, ka laikā, kad strauji pieauguši apkures rēķini, jāizmanto visi iespējamie ātri ieviešamie risinājumi maksājumu mazināšanai. Savukārt likumprojektu neatbalstošie tautas kalpi uzsvēra, ka šīs ieceres īstenošana no valsts budžeta prasītu teju 10 miljonus latu, taču atvieglojums iedzīvotājiem, samazinot PVN likmi no 12% līdz 5% būtu salīdzinoši neliels un nebūtisks.

Saeima arī pirms nedēļas noraidīja SC iesniegtos grozījumus PVN likumā, kas paredzēja noteikt samazināto PVN likmi 5% apmērā siltumenerģijas, elektroenerģijas, gāzes un ūdens piegādēm, ja to faktiskais patērētājs ir iedzīvotājs, kas to pērk un patērē siltumenerģiju mājsaimniecības vajadzībām.

Jau ziņots, ka koalīcijas partneri pirmdien tā arī nespēja vienoties par jaunas darba grupas izveidi, kurā būtu jārisina apkures parādu problemātika. Reformu partija (RP) jau vairākas nedēļas pēc kārtas bija aicinājusi izveidot atbildīgo ministriju un iestāžu ierēdņu darba grupu Pārresoru koordinācijas centra vadībā, tomēr koalīcija pirmdien ilgās sarunās par to vienoties nespēja.

Apkures rēķini šoziem nepatīkami pārsteiguši daudzus Latvijas iedzīvotājus ne vien Rīgā, bet arī citās pilsētās.

 


Написать комментарий