Premjers: skaidrs, ka ar minimālās algas pakāpenisku paaugstināšanu uz priekšu ir jāvirzās

foto: db.lv
foto: db.lv

Ir skaidrs, ka ar pakāpenisku minimālās algas palielinināšanu uz priekšu ir jāvirzās, un pie tālākas minimālās algas paaugstināšanas ir jāatgriežas jau nākamgad, taču tas nevar notikt bez ekonomiska pamatojuma.

Tā, runājot LNT raidījumā 900 sekundes, norādīja premjers Valdis Dombrovskis.


Viņš uzsvēra, ka izteikumi par minimālās algas pieaugumu varētu izklausīties popupulāri, taču šim pieaugumam ir jāiet roku roku ar produktivitātes pieaugumu. Otrkārt, ir jāskatās, kāds ir minimālās algas apjoms kaimiņvalstīs, un šeit Latvija, pēc premjera teiktā, īpaši neatpaliek.

Dombrovskis norādīja, ka uz būtisku minimālās algas pieaugumu varam cerēt jau tuvāko piecu gadu laikā, tomēr tam jānotiek kontekstā ar ekonomikas izaugsmi.

Atbildot uz jautājumu, kad Latvija varētu sasniegt Eiropas vidējos ekonomiskos rādītājus, premjers sacīja, ka pēdējo 10 gadu laikā, kopš Latvija pievienojusies Eiropas Savienībai (ES), iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju Latvijā ir pieaudzis no 42% (no ES vidējā) līdz 60%.

Jau ziņots, ka iepriekš tiesībsarga Jura Jansona iepriekš publiskoti aprēķini rāda, ka, lai strādājošajiem nodrošinātu ieņēmumus iztikas minimuma līmenī, minimālā mēnešalga būtu jāpalielina līdz aptuveni 300 latiem pirms nodokļu nomaksas.

Atbildot šiem aprēķiniem, premjers izteicās, ka šādi  uzstādījumi nav reālistiski.


Написать комментарий