Atšķirībā no galvaspilsētas Daugavpilī pasīva ubagošana nav nelegāla: pašvaldības policija gatava izmaiņām 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Lielākā daļa daugavpiliešu bieži vien paiet garām cilvēkiem, kuri ubago sabiedriskajās vietās, un tikai nedaudzi ziedo pāris monētas.

Tāpat tikai nedaudzi aizdomājas par to, vai ubagotājam ir kāda cita alternatīva un vai viņi neapdraud garāmgājējus.

Pēdējā laikā Daugavpils Sociālo lietu pārvaldes darbinieki arvien biežāk norāda, ka mūsu pilsētā vērojams saslimstības ar tuberkulozi līmeņa pieaugums, minētā slimība, kā zināms, ir ļoti nopietna un tiek nodota gaisa pilienu ceļā. Tomēr Sociālo lietu pārvaldes darbinieki atzīmē, ka viņu kompetencē neesot sekot tam, lai sabiedriskajās vietās nebūtu ubagotāju, kuri sava dzīvesveida dēļ ir dažādu slimību pārnēsātāji.

Portāls Gorod.lv griezās Daugavpils pilsētas pašvaldības policijā, kur mums paziņoja, ka saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu Daugavpilī pieņemti pašvaldības saistošie noteikumi, kuros norādīti ar ubagošanu saistītie konkrētie likumpārkāpumi, par kuriem paredzēta administratīvā atbildība. Minēto likumpārkāpumu vidū ir uzbāzīga ubagošana un zīlēšana sabiedriskajās vietās, par kurām paredzēts administratīvais sods brīdinājums vai naudas sods līdz 20 latiem.

Daugavpils pilsētas pašvaldības policijas jaunākais inspektors Žans Zinkevičs paskaidroja, ka viens no noteikumu punktiem paredz naudas sodu par konkrētām darbībām, kuras tiek kvalificētas kā uzbāzīga ubagošana. Taču, ja cilvēks nav uzbāzīgs un pasīvi uzturas sabiedriskajā vietā, Daugavpilī tas neesot likumpārkāpums. Tādējādi pašvaldības policijai nav pamata darbam ar šāda veida pasīviem ubagotājiem.

Problēma jārisina iestādēm, kuras nodarbojas ar sociālo jautājumu risināšanu, jo minētajai iedzīvotāju grupai nepieciešama sociālā palīdzība un rehabilitācija. 

Neskatoties uz to, ka saskaņā ar statistikas datiem pēdējā laikā sūdzību par uzbāzīgiem ubagotājiem nav daudz, pašvaldības policijā cer, ka mūsu pašvaldībā ar laiku izstrādās noteikumus, kuri ļaus policijai efektīvi cīnīties ar šo problēmu.

Kā piemērs tiek minēta Rīgas pilsētas pašvaldības bagāta pieredze cīņā ar ubagošanu, jo galvaspilsētas pašvaldības 2007.gada 19.jūnijā pieņemtie saistošie noteikumi Nr.80 paredz administratīvo atbildību gan par uzbāzīgu ubagošanu, gan par pasīvu atrašanos sabiedriskajās vietās. Tādējādi Rīgas pilsētas pašvaldības policija var rīkoties, pamatojoties uz likumdošanas bāzi, kuras Daugavpilī pagaidām nav. 


Написать комментарий

Lielveikalu stāvvietās(Maksima un Iki) bieži nāk klāt un uzbāzīgi prasa naudu.