Eiropas pilsoņiem draud lieli naudas sodi par sadzīves atkritumu šķirošanas noteikumu neievērošanu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Atkritumu šķirošanas jautājums pēdējā laikā Daugavpilī ir īpaši aktuāls. Kā zināms, atkritumu šķirošanas līnijas būvniecības iecere bija izraisījusi pilsētnieku emocionālu reakciju.

Minētais jautājums piesaistīja daugavpiliešu uzmanību pavisam nesen, savukārt ES valstis jau vairākus gadus cīnās par atkritumu savākšanu un utilizāciju, ļaujot gūt peļņu uzņēmējiem un pievēršot cilvēku uzmanību apkārtējās vides saglabāšanai. ES politika šajā jautājumā ir atspoguļota vairākās direktīvās, piemēram, Atkritumu Rāmju Direktīvā, Bīstamu Atkritumu Direktīvā, Atkritumu Transportēšanas Regulēšanā utt.

Viena no mūsu lasītājam dalījās savā pieredzē atkritumu šķirošanā. Viņa jau vairāk nekā divus gadus dzīvo Vācijā un, tāpat kā visi šīs valsts iedzīvotāji, ievēro visus likumus. Tomēr pirms kāda laika viņa tika sodīta ar naudas sodu 140 eiro apmērā par sadzīves atkritumu nepareizu šķirošanu. Vērīgs kaimiņš nosūdzēja viņu attiecīgajā instancē, norādot, ka, atstājot atkritumus dažādos konteineros, viņa nenoņem no plastikāta pudelēm papīra etiķetes.

Jāatzīmē, ka Vācijā pastāv vissarežģītākā Eiropā sadzīves atkritumu šķirošanas sistēma. Vāciešu pagalmos atrodas četri konteineri: brūnais konteiners domāts bioatkritumiem, zilais – papīram. Ja uz iepakojuma ir īpašs zaļš marķējums, kas nozīmē, ka tas ir „viegli pārstrādājams”, iepakojums tiek izmests dzeltenajā maisā. Jā šāda marķējuma nav, iepakojums jāizmet pelēkajā maisā, kura saturs tiek sadedzināts.  Kabatas baterijas, mēbeles un vecas automašīnas jānodod īpašajos pārstrādes punktos, lietotos aerosola baloniņus  noteiktajās dienās pieņem iepriekš paziņotajās vietās, stikla pudeles jāatgriež veikalos, par to saņemot kompensāciju 8-25 eirocentu apmērā. Ja stiklu nepieciešams izmest, tas jāievieto īpašajā tvertnē, ņemot vērā stikla krāsu.

Par minēto noteikumu neievērošanu paredzēts liels naudas sods. Daudzdzīvokļu mājās, kur „pārkāpējam” ir daudz vieglāk palikt anonīmam un naudas soda uzlikšana nav iespējama, attiecīgie dienesti var vienkārši pārtraukt sadzīves atkritumu izvešanu.

Turklāt nevīžīgus pilsoņus novēro „atkritumu detektīvi”  (Mülldetektive) – īpaši apmācīti cilvēki, kuri nepieciešamības gadījumā veic īstu izmeklēšanu, lai noskaidrotu, kurš neievēro atkritumu šķirošanas noteikumus. Tāpēc, ja kāds izmetīs banāna mizu stiklam domātajā konteinerā vai konfekšu papīrīti – bioatkritumu konteinerā, viņš tiks sodīts ar visai lielu naudas sodu.


Написать комментарий