Tiesas priekšā Ņujorkā stāsies bin Ladena znots

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Starptautiskā teroristu tīkla "Al Qaeda" nogalinātā līdera Osamas bin Ladena znots Sulaimans Abū Gaits piektdien Ņujorkā stāsies tiesas priekšā par par plāniem nogalināt amerikāņus, vēsta aģentūra "Reuters".

Abū Gaits ir viena no augstākā līmeņa "Al Qaeda" personām, kas ASV stāsies civilās tiesas priekšā. Bin Ladena znots pēc 2001. gada 11. septembra Ņujorkas terorakta parādījās teroristu organizācijas izplatītos videovēstījumos, kur pārstāvēja "Al Qaeda". Viņu arestēja Turcijā un nogādāja tiesāšanai uz ASV, atklāja amatpersonas.

"Starp citām lietām, Abū Gaits mudināja citus zvērēt uzticību bin Ladenam, atbalstīja un runāja "Al Qaeda" misijas vārdā un brīdināja, ka turpināsies 2001. gada 11. septembrī notikušajam līdzīgi uzbrukumi," ceturtdien paziņoja ASV amatpersonas.

Vīrietis ir apsūdzēts sazvērestībā "slepkavot ASV pilsoņus visā pasaulē" gan pirms, gan pēc 2001. gada septembra. Abū Gaitam piektdien apsūdzības izvirzīs Manhetenas apgabaltiesā, kas atrodas tikai kvartāla attālumā no 2001. gada 11. septembra teroraktā sagrauto Pasaules Tirdzniecības centra augstceltņu kādreizējās atrašanās vietas.

ASV ģenerālprokurors Eriks Holders jau iepriekš paziņoja par plāniem 2001. gada terorakta rīkošanā apsūdzētos tiesāt tieši šajā ēkā, bet sabiedrības pretestības dēļ tas palika nerealizēts un tiesāšana notika ASV Gvantanamo bāzē Kubā.

Abū Gaitu sagūstīja Turcijā, pārveda uz Jordāniju un deportēja uz ASV. Jordānijas amatpersonu un ASV Federālā izmeklēšanas biroja (FIB) operācija notikusi pēdējās dažās dienās, norāda "Reuters".

Jau vēstīts, ka 2001. gada 11. septembra teroraktā Ņujorkā bojā gāja 2973 cilvēki. Teroristi ar nolaupītām lidmašīnām ietriecās Pasaules Tirdzniecības centra augstceltnēs Ņujorkā un Pentagona ēkā Vašingtonā. Pasaules Tirdzniecības centra torņi trieciena rezultātā sabruka, tajos bojā gāja 2602 cilvēku, no kuriem 343 ugunsdzēsēji un 60 policisti.

"Al Qaeda" līderi bin Ladenu nogalināja  specoperācijas laikā viņa rezidencē Abotabadas pilsētā Pakistānā 2011. gada 2. maijā. Par viņa nāvi speciālā televīzijas tiešraidē paziņoja ASV prezidents Baraks Obama.


Написать комментарий