Latgales podniecības tradīciju prezentācija Ungārijā

foto: rezekne.lv
foto: rezekne.lv

No 3. līdz 6. martam vairāki rēzeknieši Eiropas Komisijas Mūžizglītības programmas ietvaros devās uz Ungāriju, lai iepazītu citu valstu pieredzi amatniecības iesaistīšanā tūrismā un popularizētu Latgales amatniecību – šoreiz tieši podniecību, informē Rēzeknes portāls. 

Eiropas Komisijas Mūžizglītības programmas „Leonardo da Vinci” apakšprogrammā 5 valstis (Latvija, Igaunija, Ungārija, Turcija un Spānija) realizē mācību partnerības projektu „Inovatīvi risinājumi uzņēmējdarbības veicināšanai lauku reģionos”, kura ietvaros katra valsts prezentē amatniecības tradīcijas un meklē jaunas pieejas tās attīstībai, veicinot amatnieku iesaistīšanos gan vietējā, gan starptautiskā tūrismā.

Vizītē uz Ungārijas pilsētu Hódmezövásárhely (līdzīga Rēzeknei) devās keramiķis Evalds Vasilevskis, A.Paulāna Tautas lietišķās mākslas studijas vadītāja Evija Vasilevska un pašvaldības aģentūras „Rēzeknes Kultūras un Tūrisma centrs” pārstāvji, kuri projektā iesaistās sadarbībā ar Ekotūrisma apvienību EKOZEME.

Pieredzes apmaiņa veicināja ne vien dažādu kultūru iepazīšanu, bet ļāva labāk novērtēt Latgales situāciju no malas un kārtējo reizi apzināties, ka Latgales amatniecības tradīcijas ir unikālas, stipras un ļoti bagātas.

Pilsētā Hódmezövásárhely iepazinām Starptautiskā keramikas centra darbību un viņu pieredzi 15 gadus rīkojot starptautiskos keramikas simpozijus, piedalījāmies radošajās darbnīcās, muzejā apskatījām arheoloģisko un keramikas krājuma kolekciju, tikāmies ar pilsētas mēru un kultūras nodaļas darba vadītāju, ievadījām sarunas par turpmāko sadarbību.

Ungārijas pārstāvji bija ļoti ieinteresēti Latgales podniecības tradīciju iepazīšanā, ar interesi klausījās keramiķa Evalda Vasilevska stāstītajā un aizrautīgi vēroja viņa paraugdemonstrējumus, formējot porcelāna masu uz elektriskās virpas. Ungārijas pārstāvji aicināja keramiķi piedalīties nākamajā keramikas simpozijā un izteica cerību, ka nākotnē kopā ar Latgales podniekiem izdosies realizēt atklātas uguns bedres tipa keramikas cepļa uzbūvēšanu un pēc tam apgūt trauku apdedzināšanas procesu šādā ceplī, jo šobrīd Starptautiskajā keramikas centrā Hódmezövásárhely traukus apdedzina tikai elektriskajos cepļos, seno meistaru prasmes apdedzināt keramiku malkas cepli pie viņiem diemžēl jau ir pazaudētas. Tā kā tikšanās laikā izdevās ieinteresēt projekta dalībniekus par Latgales podnieku prasmēm, tiek plānots, ka 2014.gadā visu valstu pārstāvji varētu ierasties uz Latgales podnieku dienām un klātienē iepazīt Latgales podniecības vēsturisko attīstību un mūsdienu meistaru māla un uguns pārvērtībās radītos keramikas darbus.

Šī bija lieliska iespēja iepazīt arī Hódmezövásárhely pilsētas vidi un vērot, kā ungāri ir iesaistījušies savas pilsētvides sakārtošanā. Evija Vasilevska atzīst, ka patiesi sajūsmināja pilsētas publiskajā telpā radīto „stūrīšu” pārdomātais, atraktīvais un emocionāli saistošais iekārtojums, kas radīja vēlmi uzkavēties un izbaudīt pilsētas gaisotni.

Pavisam projekta ietvaros ir paredzētas vizītes 4 dažādās valstīs – Spānijā un Ungārijā tās jau ir notikušas, nākamā tikšanās paredzēta šī gada septembrī Turcijā, kur varēs iepazīt amatniecības tekstila un kokapstrādes nozares. Projekta ietvaros plānots veikt arī reģionālo pētījumu par vietējās amatniecības attīstības esošajiem šķēršļiem un to iespējamiem risinājumiem. 


Написать комментарий