D. Radionovs: pieņemot Gazprom piedāvājumu izdosies samazināt gāzes cenu 1

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Tēma par gāzes tirgus liberalizāciju Latvijā kļūst arvien aktuālāka, to apsprieda Saeimas līmenī, tagad šis jautājums kļūst arvien aktuālāks un skar ikkatru Latvijas iedzīvotāju, tai skaitā arī Daugavpils iedzīvotājus.

Portālam Gorod.lv Saeimas deputāts Dmitrijs Radionovs paziņoja, ka „Gazprom” viens no lielākajiem „Latvijas gāze” akcionāriem, kurš piegādā Latvijai ap 70% dabas gāzes, piedāvāja Latvijai labus noteikumus gāzes piegādei. Pieņemt šo piedāvājumu nevēlas Ekonomikas ministrija, kura cenšas lielāku uzmanību pievērst alternatīvajai enerģijai, ekoloģijai nekaitīgai, to Latvija sev atļauties nevar, jo tādas enerģijas iegūšana un ierīču iekārtošana ir ļoti dārga un tā atmaksājas ļoti ilgā periodā, jo nevienam nav noslēpums, ka valsts ekonomiskā situācija pašlaik nav labā līmenī.

„Gazprom” piedāvājums ir saistīts ar to, ka uzņēmums vēlas palikt Latvijas tirgū, to piesaista Inčukalna gāzes krātuve. Ja Latvija vēlas saņemt gāzi pēc samazinātiem tarifiem, tad tai jāatliek tirgus liberalizāciju līdz 2017.gadam, to ļauj darīt Eiropas trešā enerģētikas pakete. Latvijai pagaidām nav alternatīvas, tāpēc liberalizāciju var atlikt līdz 2018.-2019.gadam, kad Latvijā varbūt parādīsies alternatīvs gāzes piegādes avots.

„Liberalizācija ir labi, jo teorētiski var samazināt cenu konkurences apstākļos. Praksē mēs redzam pavisam citu ainu, elektropiegādes cenas kāpās. Galvenais deputātu komisijas mērķis ir samazināt piegādes cenas, tas arī ietekmēs siltumpadeves tarifus. Ekonomikas ministrija cenšas diktēt deputātiem savus noteikumus, kad īstenībā jābūt otrādi. Mēs centīsimies panākt to, lai Latvija piekristu pieņemt izdevīgo piedāvājumu, atliekot liberalizāciju, tas sekmēs ierēdņu izaugsmi uzņēmumos,” pastāstīja deputāts.

Ja Latvija tagad piekritīs liberalizācijai, tad būs neizpildītas līguma prasības par LG privatizāciju, līgumā iet runa par to, ka „Gazprom” ir vienīgais gāzes piegādātājs līdz 2017.gadam Latvijā. Acīmredzami, ka šajā gadījumā akcionāri vērsīsies tiesā un Latvijai nāksies maksāt sankcijas.

D. Radionovs cer, ka valdība tai skaitā arī Ekonomikas ministrija pieņems „Gazprom” noteikumus, neskatoties uz to, ka pastāv tendence atteikties sadarboties ar Krieviju. „Tagad būs pieejama informācija par gāzes alternatīvo piegādi, tas atkal novedīs pie sadarbības ar „Gazprom”. Runājot par gāzes piegādi no ASV, tad pēc dotāciju izmaksāšanas beigām šī gāze nebūs tik lēta kā to piedāvā pašlaik. Es ceru, ka valdība šeit rīkosies pareizi un tuvākajā pusgadā jautājums norisināsies pozitīvi valsts iedzīvotāju labā. Mēs centīsimies pazemināt siltumpadeves nodokli iedzīvotājiem no 12% līdz 5%, to jau trīs reizes piedāvāja SC, tomēr to nav atbalstījis deputātu vairākums,” pastāstīja deputāts.


Написать комментарий

Es ļoti ceru, ka lasītāji spēj ar pienācīgu kritiku skatīties uz deputāta izteikumiem.

Ilgtermiņā šis īslaicīgais izdevīgums atspēlēsies kā spēcīga atkarība no Krievijas. Kā jau esam redzējuši piemērā ar Ukrainu, politisko interešu vārdā Krievija spēj veselu valsti atslēgt no enerģijas piegādes.

Būtu gaužām skumji, ja Latvija labprātīgi ielektu šādā situācijā.