Sestdien notiek akcija “Zemes stunda”

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Sestdienas vakarā no 20:30 līdz 21:30 pēc katras valsts vietējā laika notiks Pasaules Dabas fonda organizētā akcija "Zemes stunda", kuras laikā pasaules iedzīvotāji, organizācijas, uzņēmumi tiek aicināti uz vienu stundu izslēgt apgaismojumu.

"Zemes stunda" simboliski rāda ieinteresētību un rūpes Zemes un vides ilgtspējas saglabāšanai. "Akcijas mērķis nav enerģijas taupīšana vienas stundas laikā. Taču no sirds ceram, ka šī stunda var likt aizdomāties par enerģijas un resursu taupīšanu ilgtermiņā, kā arī videi draudzīgāku dzīvi ikdienā," informēja fonda komunikācijas vadītāja Dārta Treija.

Pasaules Dabas fonda pētījumos noskaidrots, ka Latvijā patlaban dzīvo un patērē resursus tā, it kā būtu vismaz divas planētas Zeme.
Lai "Zemes stunda" rosinātu paliekošas pārmaiņas ikdienā, pasaules mērogā norit izaicinājumu konkurss "Ja tu, tad es", kurā publiski var paust savu apņemšanos rīcībai, kas vērsta draudzīgākai attieksmei pret vidi ikdienā.

Šogad, piedaloties 66 pasaules pilsētām, pirmo reizi tika rīkots konkurss "Pilsētu izaicinājums", kura laikā tika vērtēti pilsētu īstenotie inovatīvie projekti, lai samazinātu klimata izmaiņas un veicinātu ilgtspēju. Konkursa mērķis ir veicināt klimatam un iedzīvotājiem draudzīgu pilsētu attīstību.

Pagājušajā gadā gaismas izslēgšanas akcijā visā pasaulē iesaistījās miljoniem cilvēku vairāk nekā 6950 pilsētās un apdzīvotās vietās 152 valstīs, kā arī 200 000 cilvēku piedalījās akcijā "Ja tu, tad es".

Šogad "Zemes stunda" pasaulē notiks jau septīto gadu pēc kārtas. Akcija savulaik sākusies 2007.gadā Austrālijā, Sidnejā, kur vienkopus 2,2 miljoni sidnejiešu un 2100 uzņēmumu iesaistījās akcijā, izslēdzot gaismu uz vienu stundu.

Dažādi akcijai veltīti pasākumi sestdien notiks arī Latvijā, kā arī vairākas iestādes un uzņēmumi iesaistīsies elektroenerģijas taupīšanā, piemēram, VAS "Latvijas Dzelzceļš" iesaistīsies akcijā, uz stundu izslēdzot Rīgas dzelzceļa tilta apgaismojumu no 20:30.
Kaņepes Kultūras centrā "Zemes stundai" veltīts pasākums sāksies 19:00 un visa vakara garumā apmeklētājiem būs pieejamas dažādas aktivitātes, kā arī apmeklētāji tiks cienāti ar zupu, kas tapusi uz ugunskura turpat uz vietas profesionāla pavāra vadībā. Būs vides filmu demonstrācija, kā arī akustisks koncerts.


Написать комментарий