Pēc pārejas uz eiro ienākumu nodokli atvilks no pensijām, kas pārsniegs 234,77 eiro

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Pēc pārejas no latiem uz eiro iedzīvotāju ienākumu nodokli ieturēs no pensijām, kas lielākas par 234,77 eiro, liecina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras sniegtā informācija.

Pašlaik iedzīvotāja ienākuma nodokli ietur no pensijām, kas lielākas par 165 latiem. Pēc pārejas uz eiro ar ienākuma nodokli neapliekamo summu noteiks, ievērojot oficiāli noteikto eiro kursu un piemērojot noapaļošanas principus. Tas nozīmē, ka, 165 latus konvertējot uz eiro, nodokli atvilks no pensijām, kas būs lielākas par 234,77 eiro.

Pēc pievienošanās eirozonai, kas plānota nākamā gada janvārī, pabalsti un pensijas tiks izmaksāti eiro, ievērojot oficiālo maiņas kursu. Pensiju izmaksu datumi nemainīsies, tikai visas izmaksas tiks veiktas eiro. Pievienošanās eirozonai plānota saskaņā ar patlaban noteikto valūtas maiņas kursu - viens eiro ir 0,702804 lati.

Pensijas apmērs, kas jāizmaksā pēc eiro ieviešanas, tiks noteikts pēc oficiālā konvertācijas kursa: latus dalot ar 0,702804 un noapaļojot līdz veseliem eiro centiem saskaņā ar Eiro ieviešanas kārtības likumā iekļauto matemātiskās noapaļošanas principu, tas ir, noapaļojot līdz tuvākajam centam, ņemot vērā trešo zīmi aiz komata. Ja trešā zīme aiz komata ir no nulles līdz četri, tad centa vērtība nemainās. Ja trešā zīme aiz komata ir no pieci līdz deviņi, tad cents tiek apaļots par vienu vērtību uz augšu.

Kā zināms, Latvija vēlas eirozonai pievienoties 2014.gada janvārī. Latvija marta sākuma lūdza Eiropas Komisijai un Eiropas Centrālajai bankai sagatavot novērtējumu par Latvijas tautsaimniecības gatavību pievienoties eirozonai.

Plānots, ka maija beigās vai jūnija sākumā abas institūcijas iesniegs sagatavoto konverģences ziņojumu ES dalībvalstu ekonomikas un finanšu ministru padomē (ECOFIN). Savukārt jūlijā ECOFIN pieņems gala lēmumu par Latvijas dalību eirozonā.


Написать комментарий