EM: apstrādes rūpniecības apjomi tupina augt

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Pēc vājāka snieguma janvārī, februārī apstrādes rūpniecības ražošanas apjomi pieauga par 0,2% (pēc sezonāli izlīdzinātiem datiem).

Lai arī gada griezumā nozares izaugsme vairs nav tik strauja kā pērn, tomēr  ražošana paplašinās un februārī tika saražots par 1,9% vairāk produkcijas nekā iepriekšējā gada februārī.

Rūpniecības apjomu kāpumu mēneša laikā nodrošināja viena no lielākajām nozarēm - kokapstrāde, kur ražošanas apjomi salīdzinājumā ar janvāri palielinājās par 5% un par gandrīz 9% pārsniedza iepriekšējā gada februāra līmeni.

Apstrādes rūpniecības produkcijas apjomi (sezonāli izlīdzinātie dati)

Tāpat jāatzīmē arī izaugsme datoru, elektronisko un optiskie iekārtu ražošanā, elektrisko iekārtu ražošanā, mēbeļu ražošanā. Stabils pieaugums vērojams arī pamatā uz iekšējo tirgu orientētās nozarēs - pārtikas rūpniecībā un nemetālisko minerālu ražošanā, kur ražošanas apjomi februārī bija par 8% lielāki nekā pirms gada. Vienlaikus straujāku apstrādes rūpniecības izaugsmi piebremzēja ražošanas apjomu samazināšanās metālapstrādes nozarē, kā arī ķīmiskajā rūpniecībā.

Šogad apstrādes rūpniecības izaugsmi pozitīvi ietekmē augošais pieprasījums iekšējā tirgū. Tajā pašā laikā vairāk nekā 60% no saražotās produkcijas tiek eksportēta, galvenokārt ES valstīs, kur vairākās valstīs joprojām saglabājas saspringta ekonomiskā situācija. Tas nozīmē, ka šogad Latvijas ražotāji nevarēs rēķināties ar būtiski pieprasījuma kāpumu noieta tirgos, tādēļ izšķiroša nozīme būs spējai uzlabot savu konkurētspēju.


Написать комментарий