Dienvidsudānā pētnieki atrod sikspārni, kas izskatās līdzīgs pandai

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Dienvidsudānā pētniekiem izdevies atklāt jaunu, ļoti retu melnbaltu sikspārņu sugu, ziņo ārvalstu prese, atsaucoties uz publikāciju žurnālā "ZooKeys". Dzīvnieciņi izskatās ļoti līdzīgi pandas lācīšiem, tādēļ jau nodēvēti par sikspārņiem – pandām.

"Šis sikspārnis ir tik ļoti skaists, ar precīzu krāsu zīmējumu. Ir skaidrs, ka tas ir ļoti, ļoti rets dzīvnieciņš, es tādu līdz šim neesmu redzējusi. Tas ir mana mūža atklājums," skaidroja Baknela universitātes asociētā bioloģijas profesore Diāna Rīdere, kura kopā ar Starptautiskās floras un faunas aizsardzības programmas pārstāvi Adrianu Garsaidu uzgāja šo sugu.

Retais dzīvnieciņš atklāts pētījumu un dabas aisardzības pasākumu laikā Bangangajas rezervātā Dienvidsudānā.

Jāpiebilst, ka tieši tāds pats sikspārnītis Kongo Demokrātiskajā Republikā tika noķerts vēl 1939.gadā un nodēvēts par "Glauconycteris superba", taču Rīdere atzīst, ka nekad nav ticējusi, ka varētu kādreiz atrast vēl kādu šīs sugas pārstāvi.

Taču rūpīga Dienvidsudānā dzīvnieciņa analīze parādīja, ka viss – gan galvaskausa forma, spārni, austiņas – apstiprina, ka ir atklāta jauna suga.

Jaunā sikspārņu – pandu suga nodēvēta par "Niumbaha". Zandu valodā tas nozīmē – "rets, neparasts". Šī valoda ir izplatīta Rietumekvadoras reģionā, kurā retais dzīvnieciņš tika atrasts.

Jāpiebilst, ka tas ir viens no pieciem šādiem sikspārnīšiem, kas jebkad ir atrasti, un pirmais Dienvidsudānā, kas 2011.gadā atguva neatkarību.


Написать комментарий