Novērtējot renovācijas priekšrocības, daugavpilieši aktīvāk piesakās māju siltināšanai

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Šogad Daugavpils iedzīvotāji daudz aktīvāk piesakās pilsētas programmai, kuras ietvaros Dome 80% apjomā līdzfinansē dzīvojamo māju energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus, jo pilsētnieki redz, ka tas palīdz ietaupīt, portālam Gorod.lv paziņoja DzKSU inženieris Vladislavs Visockis.

Jāatzīmē, ka neviena cita Latvijas pašvaldība nenodrošina renovācijas līdzfinansējumu tik lielā apjomā, tāpat kā ES programma, kuras ietvaros tiek finansēti 60% no nepieciešamajiem darbiem.

Pērn pilsētas programmas ietvaros ar 80% līdzfinansējumu pilna renovācija tika veikta divās dzīvojamās mājās (Kandavas ielā 4 un Imantas ielā 35), savukārt šogad DzKSU saņēmis 12 pieteikumus, 6 mājas pietiekušās pilnai renovācijai, 6 – daļējai (fasāžu renovācijai), kas arī paredzēta programmas ietvaros.

DzKSU speciālisti neizslēdz iespēju, ka gada laikā tiks saņemti arī citi pieteikumi. Pašlaik darbus var uzsākt dzīvojamā mājā Ģimnāzijas ielā 18, kur tiks veikta pilna renovācija, un 9-stāvu mājā 18.Novembra ielā 197D, kur tiek plānota fasādes renovācija un sienu siltināšana.

Pilnai renovācijai pietiekušies dzīvojamo māju Vaiņodes ielā 6 (sagatavots tehniskais projekts, tiek plānots iepirkums), Kr.Valdemāra ielā 5, Vienības ielā 4, Jātnieku ielā 88, Cietokšņa ielā 70 (tiek sagatavoti tehniskie projekti) iedzīvotāji. Fasāžu renovācija plānota dzīvojamās mājās Vienības ielā 28, Šaurā ielā 25A, Teātra ielā 2, Imantas ielā 42, Ventspils ielā 20, ir sagatavoti tehniskie projekti, ar dažām mājām jau noslēgti līgumi par darbu veikšanu.

V.Visockis atzīmēja, ka sarežģījumi, kuru dēļ nevar uzsākt māju renovāciju, bieži vien ir saistīti ar to cilvēku nevēlēšanos veikt minētos darbus. Lai pilsētnieki varētu pieņemt lēmumu un noformēt visus nepieciešamos dokumentus, DzKSU darbinieki paskaidro viņiem visas nianses, uzrāda tehnisko projektu paraugus un stāsta par iespēju ietaupīt.

Apkalpojošās organizācijas rīcībā esošā informācija par pagājušā gada apkures maksu renovētajās mājās runā pati par sevi. Saskaņā ar šiem datiem, pēc renovācijas darbu veikšanas pilsētnieki ietaupa vidēji līdz 40%, dažos mēnešos – līdz 70%. Tas esot atkarīgs no dažiem faktoriem, tostarp no mājas arhitektūras īpatnībām. Runājot par iespēju ietaupīt daļējās renovācijas rezultātā, pērn minētie darbi netika veikti, tādēļ precīzie cipari pagaidām nav zināmi, šajā gadījumā pilsētnieki varētu ietaupīt ap 20%, dažos gadījumos – vairāk.

Minēsim dažus piemērus, kas ļaus spriest par apkures rēķiniem renovētajās mājās.

Dzīvojamā māja Kandavas ielā 4 (68 dzīvokļi). Salīdzināsim divus mēnešus ar vidējo ārējo gaisa temperatūru pirms renovācijas un pēc tās: pagājušās sezonas janvāri (pirms renovācijas), kad gaisa temperatūra bija -5,4 grādi un šīs sezonas decembri (pēc renovācijas), kad gaisa temperatūra bija -5,4 grādi. Pirms renovācijas – janvārī – mājas iedzīvotāji maksāja Ls 1,34 par m2, bet decembrī katrs īpašnieks varēja regulēt siltumenerģijas padevi, kā rezultātā vidējā apkures maksa bija Ls 0,77.  Pat ņemot vērā renovācijas tarifu (maksu par veiktajiem darbiem) – Ls 0,31 par m2 – pēc renovācijas cilvēki ietaupīja, Ls 1,34 par m2 vietā samaksājot Ls 1,08. Tādējādi, apmaksājot apkures rēķinus, tika ietaupīti 23%, siltumenerģijas ietaupījums sastādīja 34,05%. Citos mēnešos ietaupījums bija līdz 60%.

Dzīvojamā māja Imantas ielā 35 (9 dzīvokļi). Salīdzinājumā ar 2010.-2011.gada sezonu, šīs sezonas februārī mājas iedzīvotāji ietaupīja teju 70% no apkures maksas un siltumenerģijas patēriņa. Šīs sezonas februārī, kad vidējā gaisa temperatūra bija -3 grādi (pēc renovācijas), vidējā apkures maksa bija Ls 0,58 par m2. Savukārt 2010.-2011.gada sezonā, kad ārējā gaisa temperatūra bija -4 grādi (pirms renovācijas), par apkuri maksāja Ls 1,63. Tādējādi pēc renovācijas, ņemot vērā renovācijas tarifu (Ls 0,55 par m2), mājas iedzīvotāji samaksāja Ls 1,13.

DzKSU speciālisti atgādina, ka pašlaik daudzdzīvokļu māju dzīvokļu īpašniekiem ir vairākas iespējas veikt energoefektivitātes paaugstināšanas pasākumus un saņemt līdzfinansējumu būvdarbu veikšanai. To paredz gan ES programma, gan Daugavpils pilsētas domes līdzfinansējuma programma. Pēc sīkākas informācijas jāgriežas DzKSU. 
 


Написать комментарий