Sprūdžam – trieciens pēc trieciena

foto: gorod.lv
foto: gorod.lv

Šodien Administratīvajā rajona tiesā Liepājā paredzēts skatīt Ventspils mēra Aivara Lemberga pieteikumu atzīt par nepamatotu vides un reģionālās attīstības ministra Edmunda Sprūdža rīkojumu atcelt A. Lembergu no Ventspils domes priekšsēdētāja amata.

Vēl pirms lietas izskatīšanas tiesā E. Sprūdžs šā rīkojuma sakarā cietis jau divas sakāves: no tiesībsarga – par labas pārvaldības principa pārkāpšanu un no Datu Valsts inspekcijas (DVI) – par A. Lemberga personas datu izpaušanu oficiālajā izdevumā Latvijas Vēstnesis.

Neatkarīgā no kompetentiem avotiem Reformu partijā noskaidroja, ka E. Sprūdža rīkojumā DVI ir konstatējusi Fizisko personu datu aizsardzības likuma pārkāpumu, par kuru paredzēts sods Administratīvo pārkāpumu kodeksā. DVI Neatkarīgajai apstiprināja, ka šāda lieta ir ierosināta, bet, tā kā administratīvais process joprojām turpinās, pagaidām nekādi komentāri netiek sniegti.

Lietas būtība ir šāda – E. Sprūdža parakstītajā rīkojumā, kas pagājušā gada 23. oktobrī publicēts Latvijas Vēstnesī, bija norādīts A. Lemberga personas kods. Gan DVI, gan Tieslietu ministrija savos atzinumos secinājušas, ka personas koda publicēšana šajā rīkojumā bijusi nesamērīga un nepamatota, jo A. Lembergs pilnībā ir identificējams, ja norāda viņa amatu, kas ir vienīgais Latvijā.

Par to šīs publikācijas sagatavotājam draud naudas sods līdz 400 latiem, un DVI jau pieprasījusi Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai informāciju, kura konkrēti ministrijas amatpersona ir atbildīga par to, ka E. Sprūdža rīkojums Latvijas Vēstnesim nodots, neaizsedzot A. Lemberga personas datus. Ministrijā visi zinot, ka ar rīkojumu par A. Lemberga atstādināšanu nodarbojušies tikai pats E. Sprūdžs, viņa juridiskā padomniece Inga Antāne un kādi publiski nezināmi juristi ārpus ministrijas (iespējams – juridiskais birojs Triniti, kurā praktizēja I. Antāne). Tomēr, ņemot vērā lietas «politiski sensitīvo raksturu», pašlaik tiekot meklēts grēkāzis, uz kuru vainu novelt. Šajā sakarā ministrijā valdot liels satraukums, jo neviens darbinieks negrib uzņemties vainu. Tomēr politiski sensitīvo motīvu dēļ netikšot pieļauts, ka tiek sodīts pats E. Sprūdžs vai I. Antāne, Neatkarīgajai zināja stāstīt kompetentie avoti Reformu partijā.


Написать комментарий