Piešķirts finansējums pareizticīgo baznīcas kupola rekonstrukcijai

foto: vieglicelot.lv
foto: vieglicelot.lv

Piektdien, 10. maijā Rēzeknes pilsētas dome pieņēma lēmumu piešķirt 5000 latu no pamatbudžeta programmas „Līdzekļi neparedzētiem izdevumiem” līdzfinansējuma sniegšanai Rēzeknes Vissvētākās Dievdzemdētājas piedzimšanas pareizticīgo baznīca kupola rekonstrukcijai, informē Rēzeknes pašvaldība.

Lēmums par finansējuma piešķiršanu ir pieņemts pamatojoties uz Rēzeknes Vissvētākās Dievdzemdētājas piedzimšanas pareizticīgo draudzes virspriestera Viktora Teplova iesniegumu, kā arī saskaņā ar LR normatīvajiem aktiem un Rēzeknes pilsētas domes saistošajiem noteikumiem.

Veicot apsekošanu baznīcas būvkonstrukcijās un interjerā, konstatēti vairāki būtiski trūkumi. Rēzeknes Vissvētākās Dievdzemdētājas piedzimšanas pareizticīgo draudzes virspriesteris Viktors Teplovs norāda, ka pamatotas bažas rada būvinspektoru apsekošanas rezultātā konstatētais fakts, ka kritiskā stāvoklī ir baznīcas kupols. Turklāt, kā norāda V. Teplovs, pašlaik jādomā ne tikai par kupola restaurāciju, bet pat par nepieciešamību novērst tā sabrukšanas draudus.

Atgādinām, ka Rēzeknes Vissvētākās Dievdzemdētājas piedzimšanas pareizticīgo baznīca ir valsts nozīmes kultūras piemineklis. Visvecākā Rēzeknes pilsētas dievnama celtniecība tika uzsākta 1840. gadā.

Visvecākais Rēzeknes pilsētas dievnams ir klasisks bazilika sakrālās celtnes paraugs ar izceltu ieejas daļu un diviem torņiem, kuri atrodas uz baznīcas centrālās ass. Baznīcā ir apskatāmas daudzas ikonas un mākslas priekšmetu kolekcija. Interjerā plaši izmantots koks, ir grezna trīslīmeņu ikonostasa iekārta, dažādi apgleznojumi kupolā un pārseguma velvēs.


Написать комментарий