B.Batura forumā Daugavpilī: attiecības starp pilsētām atgādina laulību bez pūra

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

17.maijā Daugavpilī norisinājās Latvijas – Baltkrievijas forums, kurā Minskas apgabala izpildkomitejas pārstāvis Boriss Batura vērtējot attiecības starp Baltkrievijas un Latvijas pilsētām atzīmēja, ka brālības kustība neattīsta ekonomisko saiti starp abu valstu pilsētām.

B.Batura paziņoja, ka pašlaik eksistē vairāk nekā 20 sadraudzības pilsētas un vairāki līgumi, kuri paredz sadarbību reģionālajā līmenī. Latvija atrodas ES sastāvā, kur Baltkrievijai ir attīstītas plašākas ekonomiskās saites. 2012.gadā preču apgrozījums starp divām valstīm bija rekordliels un sastādīja 3,5 miljardus dolāru, no tiem 3 miljardi dolāru sastādīja Baltkrievijas eksports uz Latviju. Kapitāla ieguldīšanas attiecības arī attīstās: Baltkrievijas un Latvijas ekonomikā pagājušajā gadā bija piesaistīti 130 miljoni dolāru, gandrīz 70 miljoni bija tiešās investīcijas. Baltkrievijas teritorijā darbojas 370 uzņēmumi, kuros ir ieguldīts kapitāls no Latvijas, bet Baltkrievijas uzņēmumu Latvijā ir trīs reizes vairāk.

B.Batura atzīmēja, ka tirgus – ekonomisko attiecību aktivizācijai nepieciešams regulāri veidot starptautiskos forumus. „Skatoties uz šo problēmu var secināt, ka sadarbība beidzas bieži vien ar iepazīšanās braucieniem, semināriem, izstādēm, tirgiem, kultūras pasākumiem. Tas protams ir svarīgi, bet varbūt jāsāk darboties?”

Nav jēgas no vairākām vienošanām, ja lielākā daļa no parakstīšanas brīža neuzsāk savu darbu. Tālāk sporta sacensību, tūristu salidojumiem, pašdarbības, lauku atpūtas un pieredzes apmaiņas pašvaldības valdes sfērā nekas netiek darīts. Nevar minēt gadījumus, kad pilsētas savstarpēji ir izveidojušas uzņēmumu, kurš specializējas kādas produkcijas ražošanā. Attiecības starp pilsētām biežāk atgādina laulību, kura ir noslēgta, taču nav laba pūra,” pastāstīja B.Batura.

Minskas apgabala izpildkomitejas pārstāvis pastāstīja, ka veikto dialogu starp pašvaldībām bija pietiekams, tagad ir cita realitāte, ja tikšanās neattīstās, tad cena tām ir pavisam cita, ja runa iet par valstīm, kurām ir daudz kopīga.

Latvija un Baltkrievija ir jaunas valstis, kurām jācīnās ar lielo konkurenci, abām valstīm ir nepieciešama struktūru modernizācija un investīcijas, tas ir atkarīgs no tranzīta un līdzīgiem klimatiskiem apstākļiem. Tagad ir unikāla iespēja attīstīt sadarbību, Latvija ir ES dalībvalsts, Baltkrievija ietilpst Eiropas ekonomikas zonā, pēc neilga laika abas struktūras kļūs par vienotu telpu. Tieši tāpēc nepieciešams uzsākt sadarbību tagad, lai piesaistīt potenciālos investorus.

B.Batura paziņoja, ka nepieciešams aktivizēt sadarbību: ir nepieciešams izteikt ieinteresētību, izstrādāt interesantus projektus, atrast partnerus, koncentrēt finansiālos līdzekļus uz perspektīvā veiksmīgiem projektiem. Nepieciešams izveidot uzņēmumus, kuros strādātu ap 50 darbiniekiem, attīstīt ražošanu un piesaistīt investorus.

Pēc B.Baturas viedokļa Latvija un Baltkrievija varētu veiksmīgi sadarboties mašīnbūves, mikroelektronikas, alternatīvās enerģētikas, farmācijas sfērā. Izaugsmes perspektīvas arī ir lauksaimniecības nozarē. Pārstāvis uzskata, ka sadarbības rezultātā var gūt papildpeļņu gan baltkrievi, gan latvieši, gan viņu partneri.


Написать комментарий