I.Ķuzis: draudiem internetā jābūt reāliem, lai ierosināt krimināllietu

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Sarunā ar Gorod.lv korespondentu Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis atzina, ka pēdējā laikā daudzi noziedzīgie nodarījumi tiek izdarīti virtuālajā pasaulē, it sevišķi tas skar cieņas un goda aizskāruma noziegumus.

Portāls Gorod.lv pēdējā laikā bieži saskaras ar to, ka komentāros paustais teksts ir pretrunā ar Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem. I.Ķuzis atzīmēja, ka sūdzību skaits palielinās un saskaņā ar normatīvo regulējumu policijas darbinieki reaģē uz iesniegtām sūdzībām.

„Pēdējie pētījumi liecina, ka 70% Latvijas iedzīvotāju izmanto internetu. Kad cilvēki kontaktējas reālajā dzīvē, tad tie savas emocijas pret sarunu biedru savalda, virtuālajā pasaulē viss ir savādāk. Reaģēt uz likumpārkāpumiem, kuri ir izdarīti virtuālajā pasaulē ir sarežģītāk, jo tas pieprasa lielāku izmeklēšanas darbu un identificēt personu ir sarežģītāk nekā reālajā pasaulē.

Atbildot uz jautājumu vai paredzētie sodi par noziedzīgiem nodarījumiem internetā ir bargi, I.Ķuzis atzīmēja, ja draudi, kuri ir pausti internetā atzīti par reāliem, tad persona tiek saukta pie atbildības.

„Draudiem jābūt reāliem, lai varētu izskatīt situāciju, svarīgi saprast, vai attiecīgajā situācijā ir noziedzīgā nodarījuma sastāvs. Piemēram, Krimināllikums paredz vairākus gadījumus, kuri darbību var kvalificēt kā slepkavības mēģinājumu, par ko var saukt personu pie atbildības,” atzīmēja Valts policijas priekšnieks.


Написать комментарий