Karstums atgriežas Eiropā

foto: delfi.lv
foto: delfi.lv

Centrāl- un Dienvideiropā ir iestājies kārstums. Jau vairākas dienas Vācijā termometra stabiņš rāda ne mazāk kā 30 grādus Celsijā, bet brīvdienās sinoptiķi solalīdz pat 40 grādiem. 

Tāda pati situācija ir arī Francijā, Itālijā un Beļģijā. Sinoptiķi vēsta,ka bīstama situācija radīsies pēc karstuma,jo visas Eiropas teritorijā gaidāmas lietavas ar krusu, negaisu un vētrām, ziņo „EUROMAG”.

Vasara Eiropā ir iestājusies pilnībā, bet diezin vai par to visi priecājas. Jau vairāk nekā nedēļu termometra stabiņš Centrālajā Eiropā rāda vairāk nekā 30 grādus Celsijā.

Meteoroloģi prognozē, ka lielākais karstuma vilnis ir gaidāms šajās brīvdienās, kad daudzās valstīs temperatūra pārsniegs 40 grādu robežu. „Sausuma periods ir beidzies. Mitrie tropiskie vēji tuvojas no dienvidrietumiem, temperatūra paaugstinās,” stāsta meteorologs Jurgens Šmits no Wetterkontor.dе. Pēc viņa vārdiem, tuvākajās dienās ir iespējami negaisa gadījumi, bet līdz nedēļas beigām temperatūras stabiņš Vācijas teritorijā turpinās augt. “Līdz trešdienai vējš mainīsies, gaisa masas nāks no dienvidrietumiem, temperatūras celsies līdz pat iskajam līmenim,” ziņoja Dominiks Jungs no wetter.net.

Iemesls tam, ka no trešdienas paaugstināsies temperatūra, ir Sahāra – virs Āfrikas tuksneša sasils gaiss un caur Spāniju sasniegs Vāciju, tā vēsta „Bild”. „Līdz svētdienai temperatūra var sasniegt 39 grādus Celsijā. Arī naktis kļūs siltākas,” tas piebilst.

Lai atrašanās saulē nebeigtos ar apdegumiem, ir jāizvairās no tiešajiem saules stariem un jālieto sauļošanās krēmi. Tiem, kas jau ir apdeguši saulē, arī jālieto atbilstoši līdzekļi.

Vācijas Dermatologu asociācijas doktors Klauss Štromers stāsta: „Virtuvē var atrast vislabākos līdzekļus pret apdegumiem, kurus var izmantot mājas apstākļos. Samērcējiet kabatlakatiņu vai pārsēju ar citronu sulu, aukstu tēju vai etiķi. Novietojiet to uz apdeguma vietu – tas mazina sāpes. Vēl efektīvāk iedarbojas komprese ar aukstu pienu. Tauki pienā iedarbojas kā dabisks aizsargājošs līdzeklis.”
Vēl sarežģītāka situācija veidojas Itālijā, kas atradīsies anticiklona ietekmē. Meteoportāla direktors Antonio Sano atzīmē, ka temperatūras stabiņš sāks augt jau no nedēļas vidus. Sākumā Itālijas, Sardīnijas un Sicīlijas dienvidos temperatūra sasniegs +36 grādu robežu, tad karstums sasniegs arī Romu un Florenci. Meteorologi brīdina, ka Itālijas dienvidos +33 grādi tiks uztverti kā +38 grādi Celsijā.

Brīvdienās anticiklons sasniegs augstāko punktu, svētdien tas atnesīs sakarsēto gaisu no Alžīrijas. Gaidāms, ka šīs brīvdienas būs viskarstākās šajā vasarā.

Anticiklons sasniegs arī Franciju un Beļģiju. Tur temperatūra sasniegs +35 grādus Celsijā.

Karstuma dēļ Francijas valsts teritorijā būs vērojama liela ozona koncentrācijā gaisā. Bet prognozes neparedz temperatūras paaugstināšanos.

Vasaras temperatūra Beļģijā arī pārsniegs 30 grādu robežu. Piekrastes teritorijā temperatūra ir apmēram +27 grādi Celsijā , daudzos reģionos – +31-33 grādi Celsijā. Tāpat kā Francijā, arī Beļģijā būs vērojama palielināta ozona koncentrācija gaisā.

Beļģu sinoptiķi uzsver, ka karstumu smagi pārdzīvo ne tikai valst iedzīvotāji, bet arī valsts ceļi. Augstās temperatūras dēļ bojājas ceļa pārklājums.

Šveicē, pēc MeteoNews ziņām, nedēļas beigās vasaras temperatūra vidēji pacelsies līdz 35 grādiem Celsijā. Sinoptiķi uzskata, ka šāda situācija saglabāsies līdz jūlija beigām.

Eiropiešiem šovasar ir jācīnās vēl ar kādu dabas parādību – negaisu.

L'Express vēsta, ka Parīzē negaisa dēļ ir slēgti visi pilsētas parki un dārzi līdz brīdim, kad būs cits īpašs rīkojums. Savukārt, valdība uzskata, ka situācija ir samērā tipiska šim reģionam.

Liels nokrišņu daudzums, spēcīgas vēja brāzmas un zibens ir sasniedzis arī Beļģiju. Sinoptiķi prognozē, ka lietains laiks ar negaisu saglabāsies valstī līdz pat augusta mēnesim.
 


Темы: , , , ,
Написать комментарий