Valstis, kurās ir augstākās depozītu likmes

foto: szao-info.ru
foto: szao-info.ru

Latvijā laiki, kad par depozītu bankas maksāja vairāk nekā 10%, ir garām, tomēr ir valstis, kurās par noguldījumu var saņemt pat virs 20%.

Tiesa gan, Bankrate.com eksperti norāda, ka ieguldītājiem jāskatās uz kopējo situāciju – ja depozīta likme ir 10% laikā, kad inflācija ir 9%, šis ieguldījums nav labāks par 2%, ja inflācija ir 1%.

MarketWatch, balstoties uz Deposits.org informāciju, apkopojis valstis, kurās ir augstākās depozītu likmes.

Ukraina. Kā nesen norādījuši MarketWatch eksperti rakstā par ieguldījumiem akcijās, ieguldītājiem, kuri krāj pensijai Ukrainā, nav jāriskē, ieguldot akciju tirgos – viņi par ieguldījumiem krājkontā var saņemt no 8-15%. Savukārt, piemēram, Ukrsofstbank par gada ieguldījumu piedāvā 17,5%, ja naudas īpašnieks ir ar mieru, ka trīs mēnešus naudai nevar piekļūt. Tāpat viņi var saņemt 18% par gada depozītu. Inflācija Ukrainā pērn bija vien 0,6%.

Mongolija. 2,75 miljoniem šīs Āzijas valsts iedzīvotāju ir pieejami depozīti ar gada likmi 15,1% Khan Bank. Tiesa gan, lielu daļu no šī ienesīguma apēdīs inflācija, kas pērn bija 14%. Turklāt noguldītājiem, kuri vēlas izņemt naudu pirms minimālā termiņa – viena gada, jārēķinās ar 4% soda naudu.

Bangladeša. HSCB Bangladesh par noguldījumu gadā maksā 12%. Tas varētu šķist pievilcīgs skaitlis, tomēr jāņem vērā, ka pērn inflācija valstī bija 9%. Turklāt jānogulda vismaz 100 tūkstoši Bangladešas taka, kas ir aptuveni 1300 dolāri, pretējā gadījumā likmes ir mazākas – 7,5%.

Vjetnama. Orient Commercial Joint Stock Bank par noguldījumu piedāvā 10% gadā. Tiesa gan, banka jau uzreiz brīdina, ka depozītu likmes būtiski var ietekmēt Vjetnamas Centrālā banka. Šo ienesīgumu banka izmaksās pēc gada, un reālais ienesīgums būs vien 1%, jo inflācija valstī ir 9%.

Serbija. Arī Serbijas Komercjalna Banka maksā 10% gadā par termiņdepozītu, taču noguldītāji šajā gadījumā saņems vairāk nekā Vjetnamā, jo inflācija valstī pērn bija 7%. Tomēr šajā gadījumā pastāv minimālais apjoms, ko iespējams noguldīt – 5000 Serbijas dināri jeb aptuveni 60 ASV dolāru.

Argentīna. Argentīnas banku klienti, ieguldot naudu depozītā, gada laikā ICBC Argentina var nopelnīt 22%. Tomēr, uzzinot inflācijas datus, šīs skaitlis vairs nešķiet pievilcīgs – pērn patēriņa cenas valstī pieauga par 25%, noguldītājus galu galā atstājot zaudētāja lomā.


Написать комментарий