Iespējams, ka Daugavpilī tiks izskatīts jautājums par skolu grāmatvedības centralizāciju

foto: lat.gorod.lv
foto: lat.gorod.lv

Daugavpils vicemērs Jānis Dukšinskis portālam Gorod.lv paziņoja, ka lēmums par atsevišķu grāmatvedības biroju radīšanu daudzās Daugavpils skolās, viņaprāt, ir politisks lēmums, kas vērsrs uz finanšu sistēmas decentralizāciju.

„Šis lēmums tika pieņemts laikā, kad bija problēmas ar budžetu, kad nepietika naudas, kad skolas pašas lēma, kā ietaupīt un kā lietderīgāk izmantot ietaupītos naudas līdzekļus. Šobrīd situācija ir uzlabojusies, budžets tiek veiksmīgi papildināts. Man nav saprotams, kāpēc atkal nesen trīs skolas atdalījās no centrālās grāmatvedības. Tās ir papildus vienības, uz kurām nereti tiek tērēti papildus izdevumi transporta un kancelejas pakalpojumu sniegšanai, kasiera darba apmaksai, šoferim utt. Tādēļ sistēmas centralizācija ir izdevīgāka no finansiālā skatu punkta,” atzīmēja vicemērs.

Jānis Dukšinskis piebilda, ka, viņaprāt, skolu grāmatvedības uzskaiti var realizēt centralizētā veidā Vispārējās un profesionālās izglītības pārvaldē, var būt izņēmumi, bet tie attiekties uz tām skolām, kuras patstāvīgi spēj organizēt skolēnu ēdināšanu.

„Daudzās Latvijas pilsētu skolās atsevišķas grāmatvedības nav. Tas arī ir saprotams, jo skalas grāmatvedim ir jābūt ļoti universālam savā darbībā, jo viņam jānodarbojas ar daudziem dažādiem jautājumiem – algām, dotāciju sadali, saimnieciskajiem un ekonomiskajiem jautājumiem. Grāmatvežu darbs mēdz būt dažāda veida, tāpēc var būt problēmas, kad Vispārējās un profesionālās izglītības pārvalde salīdzina ciparus un veic kopsavilkumu,” pastāstīja J. Dukšinskis.

Vicemērs paziņoja, ka jautājums par skolu grāmatvedību tuvākajā laikā tiks izpētīts, ja izdevīgāk un ērtāk būs veikt centralizēto grāmatvedību, tā tiks ieviesta. Tādā gadījumā ietaupītā nauda tiks iztērēta, piemēram, papildus pulciņu radīšanai, nodarbībām, remontdarbiem.
 


Написать комментарий