Slēgta nacisma tēmai veltītā kafejnīca

Foto: nra.lv
Foto: nra.lv

Sabiedrības kritikas dēļ indonēziešu biznesmenim Henrijam Muljanam nācies slēgt kafejnīcu, kuras interjerā dominēja nacistiskās Vācijas atribūtika un Ādolfa Hitlera attēli.

Uzņēmējs gan uzsvēris, ka nekādus likumus nav pārkāpis (kam piekritušas vietējās varas iestādes), un solījies pēc odiozāko nacisma propagandas materiālu aizvākšanas atkal atvērt kafejnīcu «Soldatenkaffe».

Kafejnīca Rietumjavas salas Bandungas pilsētā tika atvērta jau 2011. gada aprīlī, bet skandāls izcēlās tikai šīs vasaras sākumā, kad «Soldatenkaffe» interjeru aprakstīja vietējā angļu valodā iznākošā avīze, kas domāta tūristiem. Šis rakstiņš nekavējoties pārpublicēts gan Indonēzijas centrālajos laikrakstos, gan ārzemju presē, un pār uzņēmēju vēlusies sašutuma vētra. Viņam pārmesta nacisma slavināšana un necieņas izrādīšana pret Otrā pasaules kara un holokausta upuriem. «Jakarta Globe» aprakstījusi gan ar kāškrustiem rotātos karogus, kas grezno kafejnīcu, gan milzīgus Hitlera attēlus, gan apkalpojošo personālu, kas tērpies triecienvienības SS formā.

Pilsētas mēra vietnieks Aji Vivananda no kafejnīcas īpašnieka pieprasījis paskaidrojumus, atgādinot, ka «Soldatenkaffe» noformējumā izmantotie simboli starptautiski atzīti kā vardarbību un rasismu slavinoši. Viņš gan bijis spiests atzīt, ka Indonēzijas likumdošana neaizliedz nacistiskās Vācijas simbolikas lietošanu, tomēr uzsvēris, ka šādas kafejnīcas eksistence kaitējot gan pilsētas, gan visas Indonēzijas tēlam.

Kafejnīcas īpašnieks Muljana noliedzis, ka propagandētu rasismu vai vardarbību, uzverot, ka viņam nav arī nekādu simpātiju pret nacisma ideoloģiju. «Es neesmu politiķis, bet tikai biznesmenis. Un domāju, ka man ir tiesības iekārtot savu kafejnīcu tā, lai tā piesaistītu pēc iespējas vairāk klientu. Esmu pārliecināts, ka nekādus likumus neesmu pārkāpis,» viņš sacījis. Muljana piebildis, ka kopš 2011. gada kafejnīcu regulāri apmeklējuši ne tikai vietējie iedzīvotāji, bet arī ārzemnieki un viņiem nekādu iebildumu pret tās noformējumu nav bijis. «Tie, kuri tagad sacēluši traci internetā, nekad mūžā šeit nav bijuši un droši vien pat nezina, kur tāda Indonēzija atrodas,» niknojies kafejnīcas īpašnieks.

Ņemot vērā to, cik plašs izvērties skandāls, viņš pašlaik savu iestādi slēdzis, tomēr ir apņēmības pilns pēc kāda laika atsākt darbu. Muljana jau paziņojis, ka atteiksies no oficiantu formas tērpiem un novāks dažus Hitlera attēlus, to vietā izliekot citu ar Otro pasaules karu saistītu simboliku. «Varbūt tad man beidzot liks mieru,» viņš piebildis.


Написать комментарий