Kipra pakāpeniski atcels kapitāla kontroles pasākumus

foto: heraldsun.com.au
foto: heraldsun.com.au

Finanšu krīzes piemeklētā Kipra apstiprinājusi pasākumu plānu martā pieņemtā kapitāla kontroles atcelšanai, tomēr process varētu ilgt vairākus gadus.

Ierobežojumi naudas darījumiem Kiprā tika pieņemti pēc martā notikušās valsts starptautiskās glābšanas, kad sala saņēma desmit miljardus eiro lielu finanšu palīdzību, piemēroja nodevas noguldījumiem, kas lielāki par 100 tūkstošiem eiro, un tika likvidēta valsts otra lielākā banka Laiki Bank.

Kopš Kipras glābšanas pieņemtie ierobežojumi tikuši mīkstināti, tomēr joprojām ir spēkā ierobežojumi skaidras naudas izņemšanai un lielām transakcijām. «Ierobežojošie pasākumi tika pieņemti sabiedrības interešu labā, kā arī, lai nodrošinātu finanšu sistēmas stabilitāti un sabiedrisko kārtību,» norādījusi Kipras Finanšu ministrija, uzsverot, ka varasiestādes apņēmušās atcelt šos pasākumus, tiklīdz kā to atļaus apstākļi.

Kapitāla kontroles Kiprā iecerēts atcelt četros posmos. Pirmajā posmā paredzēts atcelt ierobežojumus naudas transakcijām līdz 300 tūkstošiem eiro preču un pakalpojumu iegādei Kipras teritorijā, nākamajos posmos iecerēts pakāpeniski atcelt citus ierobežojumus naudas plūsmai valsts teritorijā, visbeidzot atjaunojot arī brīvu pārrobežu kapitāla kustību.

Kipras Finanšu ministrija arī norādījusi, ka pasākumu plānam piekrituši arī valsts starptautiskie aizdevēji. Paredzēts, ka, īstenojot katru posmu, tiks ņemti vērā notikumi banku sistēmā un finanšu stabilitātes indikatori. Tāpat iespējams arī plānā paredzēto mērķu sasniegšanu pasteidzināt, ja vien to atļaus izveidojušies apstākļi.

Jūnija sākumā starptautiskā reitingu aģentūra Fitch samazinājusi ekonomiskās krīzes skartās Kipras kredītreitingu par vienu pakāpi no B uz B-, tādējādi valsts nonākusi vēl dziļāk tā sauktajā «miskastes reitingu» zonā.

Reitingu aģentūra norāda, ka pastāv liels risks, ka 23 miljardus eiro vērtais pasākumu kopums, kas paredzēts, lai Kipra izvairītos no maksātnespējas, varētu būt nepietiekams, lai uzlabotu valsts ekonomisko situāciju.


Написать комментарий