Uzmanību! Pārmērīga “Facebook” lietošana var mazināt apmierinātību ar dzīvi

foto: topnews.net.nz
foto: topnews.net.nz

Jaunieši, kuri aktīvi lieto sociālo tīklu "Facebook", riskē zaudēt pārliecību par sevi un apmierinātību ar dzīvi, raksta "bbc.co.uk". Šādu secinājumu izdarījuši ASV psihologi.

Mičiganas universitātes veiktajā eksperimentā, kurā piedalījās studenti, atklājies, ka regulāra komentāru lasīšana sociālajā tīklā tā dalībniekiem radījusi acīmredzamu garastāvokļa pasliktināšanos.

Divas nedēļas ilgā pētījuma rezultāti apstiprina pieaugošo apgalvojumu skaitu, ka regulāra sociālo tīklu lietošana var radīt negatīvas psiholoģiskās sekas.

Pētnieki to skaidro ar sociālās izolācijas sajūtu, kura rodas cilvēkiem, ja viņi sēž pie datora un redz savus draugus, kuri priecājas par dzīvi pludmalē vai ballītē.

"Facebook" ir vairāk nekā miljards lietotāju, teju puse apmeklē sociālo tīklu katru dienu.

"Pirmajā brīdī liekas, ka sociālais tīkls sniedz nenovērtējamas iespējas sarunāties. Taču mūsu rezultāti liecina, ka apmierinātība ar dzīvi nepalielinās, bet gan samazinās," raksta pētījuma autori.

Britu psiholoģijas biedrības loceklis Grems Džonss uzskata, ka pētījuma rezultāti apstiprina jau zināmos datus par "Facebook" nevēlamo ietekmi uz cilvēka psihi. Džonss uzsver, ka vienlaikus ir pieejami daudzi pētījumi par to, ka "Facebook" pozitīvi iespaido tā lietotājus.

ASV veiktā pētījuma ietvaros tā dalībnieki atbildēja uz jautājumiem par to, kā viņi jūtas, vai viņiem rodas trauksmes sajūta, vai rodas bailes no vientulības un cik bieži viņi lietoja sociālo tīklu "Facebook".

Viņi ik dienu dažādā laikā (no desmitiem rītā līdz pusnaktij) saņēma piecas īsziņas, kurās bija atrodas hipersaites uz anketām Pētnieki arī vēlējās zināt, cik aktīvi pētījuma dalībnieki komunicēja ar citiem cilvēkiem, kādā veidā viņi sazinājās – tiekoties vai runājot pa telefonu.

Rezultāti liecināja par to, ka jo biežāk respondenti lietoja "Facebook" tīklu, jo sliktāks garastāvoklis viņiem bija pēc tam. Taču pētījums neatklāj, kā mainījās respondentu aktivitāte tīklā, ja mainījās viņu oma.

Pētnieki arī atklāja, ka jo biežāk eksperimenta dalībnieki lietoja sociālo tīklu, jo pamanāmāka bija apmierinātības ar dzīvi samazināšanās. Psihologi atklāja arī to, ka cilvēki vairāk laika pavadīja "Facebook" brīžos, kad jutās vientuļi, taču tas ne vienmēr korelēja ar to, vai viņi bija vienatnē.

Saskaņā ar pētījuma datiem, teju visi tā dalībnieki paziņoja, ka lieto "Facebook", lai uzturētu kontaktus ar draugiem, bet tikai 23% atzina, ka lieto sociālo tīklu, lai iepazītos ar jauniem cilvēkiem.

Vairāk nekā trīs ceturtdaļas pētījuma dalībnieku atzina, ka viņi dalās ar labiem jaunumiem šajā tīklā, un tikai 36% atzinās, ka dalās arī ar sliktām ziņām.

Grems Džonss norāda, ka pētnieku secinājumi drīzāk attiecas uz cilvēkiem, kuri sociālajā tīklā pavada pārāk daudz laika, bet pats pētījums neļauj tieši salīdzināt komunikāciju internetā un tiešu saziņu ar citiem cilvēkiem.

Pēc viņa domām, "Facebook" ir tik jauna parādība, ka sabiedrība vēl nav izveidojusi noturīgas lietošanas iemaņas. "Mēs vēl neesam izveidojuši sociālā tīkla lietošanas noteikumus," uzsver Džonss, piebilstot, ka daži cilvēki zaudē paškontroli, lietojot šo tīklu.

Savukārt Mičiganā veiktā pētījuma autori apgalvo, ka tas ir bijis pirmais, kurā pētīta "Facebook" ietekme uz lietotāju garastāvokli ilgākā laika periodā.


Написать комментарий