“Metalurga” glābšana: konsultanti prasa Lipmanam 10 miljonus latu līdz 26.augustam vai akcijas

foto: sportacentrs.com
foto: sportacentrs.com

Grūtībās nonākušā AS "Liepājas metalurgs" (LM) kreditoru klubu pārstāvošais finanšu konsultants "Prudentia" šonedēļ nosūtījusi akciju pirkuma līgumu arī uzņēmuma akcionāram Kirovam Lipmanam, piedāvājot vai nu iemaksāt uzņēmumam 10 miljonu latu līdz 26.augustam vai arī nodot viņam piederošās akcijas kreditoru klubam, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošie dokumenti.

LM akcionāriem un kreditoriem līdz 26.augustam ir jāsaskaņo un jāiesniedz teisai tiesiskās aizsardzības procesa plānu. Uzņēmuma restrukturizācijai un maksātnespējas novēršanai objektīvi nepieciešams piesaistīt jaunas finanšu investīcijas, tāpēc, lai rastu iespēju īstenot restrukturizāciju, ir atvērts īpašs konts AS "Swedbank", kurā tad akcionāriem arī būtu jāieskaita 10 miljoni latu.

Līdzīgi kā diviem citiem lielākajiem uzņēmuma akcionāriem - Sergejam Zaharjinam un Iļjam Segalam - "Prudentia" arī Lipmanam piedāvā par vienu latu iegādāties viņam piederošās 3 984 986 LM akcijas, kas veido aptuveni 23% no visa uzņēmuma pamatkapitāla.

Prasība par akciju pārdošanu gan zaudētu spēku, ja Lipmans līdz 2013.gada 26.augustam būs ieskaitījis darījuma kontā naudas summu ne mazāku kā 10 miljoni latu. Tādējādi Lipmans saglabātu uzņēmuma akcionāra statusu.

Ja Lipmans šo naudas summu neieskaita noteiktajā termiņā, viņam savas LM akcijas ir jāieskaita " Prudentia" norādītā finanšu instrumentu kontā ne vēlāk kā līdz 2013.gada 1.septembrim. Ja Lipmans neatdos arī savas akcijas, viņam var draudēt 5 miljonu latu liels līgumsods, paredz uzņēmējam piedāvātais līgums.

"Prudentia" piedāvājums arī paredz, ka akciju pārdevējam nav nekādu prasījuma tiesību pret " Metalurgu", tai skaitā tādu, kas būtu nodoti cesijas ceļā citām personām. Ja šādi prasījumi tomēr atklātos, tad tie uzskatāmi par cedētiem "Prudentia" kopā ar akciju īpašuma nodošanu.

Jau ziņots, ka lielākais "Liepājas metalurga" akcionārs Sergejs Zaharjins ir šokēts par valsts pārstāvju izteikumiem saistībā ar akciju atdošanas līgumu. Zaharjins uzsver, ka nepiekrīt Ministru prezidenta Valda Dombrovska (V) , finanšu ministra Andra Vilka (V), ekonomikas ministra Daniela Pavļuta un "Prudentia" uzstādījumiem par savu akciju atdošanu.

"Visus pēdējos mēnešus man ir nācies daudz ko pārdzīvot un uzklausīt visdažādākos apvainojumus un pazemojumus. Es izturēšu un piecietīšu. Šodien man svarīgākais ir rūpnīcas un divu tūkstošu metalurgu liktenis. Ar pilnu atbildību saku, ka man un Iļjam Segalam tika izteikts ultimāts: ja mēs gribam, lai tiesiskās aizsardzības plāns tiktu saskaņots, mums ir jāatdod savas akcijas. Pēc būtības valdība un tās pārstāvji rosina mūs uz kriminālnoziegumu, aicinot nepildīt Rīgas apgabaltiesas un procesa virzītāja lēmumus," uzsver Zaharjins.

"Delfi" jau ziņoja, ka "Liepājas metalurgs" akcionāri Zaharjins un Īļja Segals savas akcijas kreditoru klubam tomēr vēl nav nodevuši, otrdien pēc valdības sēdes teica finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Saskaņā ar Vilka un "Prudentia" vadošā partnera Kārļa Krastiņa teikto, Zaharjins un Segals gan iesnieguši parakstītus līgumus par sev piederošo "Liepājas metalurga" akciju nodošanu kreditoriem, taču šo līgumu saturs ir būtiski mainīts un kreditoriem nav pieņemams.

"Līgumi ir apgriezti kājām gaisā," gan atturoties minēt konkrētus Zaharjina un Segala piedāvātos līgumu grozījumus, sacīja Krastiņš.

Pagājušajā nedēļā kreditoru kluba nolīgtais konsultants "Prudentia" izvirzīja "Liepājas metalurga" akcionāriem Zaharjinam un Segalam ultimātu, saskaņā ar kuru viņiem līdz pirmdienai, 19. augustam ir jānodod kreditoru kluba īpašumā sev piederošās uzņēmuma akcijas.

Mazākuma akcionāram Kirovam Lipmanam, kurš jau iepriekš paudis gatavību ieguldīt "Liepājas metalurga" glābšanā kreditoru iepriekš prasītos desmit miljonus latu, prasība atdot akcijas neesot izvirzīta. Tā paziņojis pats Lipmans.

Uzņēmums ir nonācis finanšu grūtībās. Kompānijas pamatražošana apgrozāmo līdzekļu trūkuma dēļ ir pārtraukta. Savukārt uzņēmuma lielākie kreditori, tostarp Valsts kase, meklē risinājumus, kā grūtībās nonākušo kompāniju glābt. Gan kreditoru klubs, gan uzņēmuma vadība patlaban meklē kompānijai investoru.

Liepājas tiesa maijā ierosināja uzņēmuma tiesiskās aizsardzības procesa lietu un uzdeva līdz 26.jūlijam iesniegt kompānijas glābšanas plānu. LM tiesai iesniedza lūgumu pagarināt plāna iesniegšanas termiņu par mēnesi, ko tiesa apmierināja.

LM ir lielākais darba devējs Liepājā - kompānija nodarbina aptuveni divus tūkstošus cilvēku. Uzņēmuma akcijas kotē "NASDAQ OMX Riga" otrajā sarakstā.


Написать комментарий