LM ieguldīs papildus divus miljonus latu rindu mazināšanā pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem

foto: lat.mixnews.lv
foto: lat.mixnews.lv

Nākamgad Labklājības ministrija (LM) ieguldīs papildus vairāk nekā divus miljonus latu rindu mazināšanā pēc tehniskajiem palīglīdzekļiem, informēja LM sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Užule.

Kopumā tehnisko palīglīdzekļu nodrošināšanai 2014.gadā plānoti 4,7 miljonus latu. Par to LM piektdien informējusi cilvēkus ar invaliditāti pārstāvošās nevalstiskās organizācijas kārtējā Invalīdu lietu nacionālās padomes sēdē.

Plānots, ka 1,8 miljonus latu no valsts budžeta līdzekļiem realizēs Nacionālais rehabilitācijas centrs "Vaivari", 600 000 latu Latvijas Nedzirdīgo savienība, bet 246 000 latu Latvijas Neredzīgo biedrība.

Sēdē klātesošie arī vienojās aktīvāk informēt sabiedrību, tostarp cilvēkus ar invaliditāti par viņiem pieejamo valsts atbalstu, kā arī skaidrot invaliditātes noteikšanas kritērijus. Lai to nodrošinātu, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas projekta "Darbspēju vērtēšanas sistēmas pilnveidošana" gaitā plānots īstenot informatīvo kampaņu.

LM atgādina, ka tiesību aktos ir veiktas vairākas izmaiņas, lai atvieglotu tehnisko palīglīdzekļu saņemšanu. Piemēram, uzlabota noteikumu piemērošana gadījumos, kad nepieciešama tehniskā palīglīdzekļa neatliekama nomaiņa, lai turpinātu ārstniecības procesu.

Vienlaikus paredzēta iespēja nepieciešamības gadījumā tehniskā palīglīdzekļa saņemšanai iesniegumu iesniegt pilngadīgas personas likumiskajam pārstāvim. Tāpat cilvēki ar īpašām vajadzībām var saņemt elektropiedziņas riteņkrēslu ar rokas stūrēšanas sistēmu. Savukārt, ja iedzīvotājs riteņkrēslu iegādājas, izmantojot līdzmaksājumu, laiks, pēc kura viņš var atkārtoti stāties rindā tehniskā palīglīdzekļa maiņai, samazināts līdz pieciem gadiem.

Pērn iedzīvotājiem kopumā izsniegti 13 332 tehniskie palīglīdzekļi, 2011.gadā - 9032, bet 2010.gadā - 6892 palīglīdzekļi, liecina LM apkopotie dati.

Nākamā Invalīdu lietu nacionālās padomes sanāksme plānota decembrī.


Написать комментарий